Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli imzasıyla Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Kıdem Tazminatı’na ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Turgut Özal hükümetlerinin zorunlu tasarruf uygulamalarını anımsatıldığı açıklamada, yeni sistemlerin sermayenin çıkarlarını koruduğu ve emekçilerin sadece bugününü değil, geleceğini de etkileyeceği belirtildi.

HDP, “emeğin partisi olarak, tüm emek karşıtı ve ücretli çalışanların yoksulluğunu artıran bu politikalara karşı mücadelesini toplumsal muhalefet ile birlikte sürdürecektir” ifadelerinde bulundu.

HDP tarafından “Zorunlu BES ve Kıdem Tazminatı değişiklikleri kabul edilemez” başlıyla yayımlanan yazılı açıklama şöyle:
 
“AKP Hükümeti, Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Kıdem Tazminatı konularında emekçilerin sadece bugününü değil, geleceğini de etkileyecek büyük bir hak ihlaline hazırlanıyor. Özel İstihdam Büroları Yasası’nın Başbakan’ın ve Parti Başkanı’nın azledildiği bir zaman aralığında alelacele çıkarılması, AKP’nin Saray’a ipoteklediği siyasi iradesinin, sadece sermayenin çıkarları söz konusu olduğunda kullanıma açık olduğunu bize gösteriyor.
 
Zorunlu BES, bize Özal hükümetlerinin zorunlu tasarruf uygulamalarını hatırlatıyor. Bu uygulamaların olumsuz etkileri henüz emekçilerin hafızalarından silinmedi. Büyük hak yitimlerinin yaşandığı zorunlu tasarruf uygulamaları, uzun yıllar Türkiye ekonomisi için ciddi bir sorun alanı olarak kaldı. Türkiye ekonomisinin tasarruf yetersizliğini bir türlü çözemeyen, doğru vergi ve kaynak dağılımı politikalarıyla sorunu çözecek inisiyatifi, sermaye ile organik bağı nedeniyle gösteremeyen tüm sağ iktidarlar gibi, AKP Hükümeti de yine emekçilere yeni yükler getirerek bu sorunu aşmaya çalışıyor.
 
Hükümet diğer taraftan fon kıtlığını gidermek, tasarruf açığını kısmen azaltmak ve sermaye için maliyetleri düşürmek amacıyla kıdem tazminatı uygulamasına son vermeye çalışıyor. Emekçi haklarının ihlaline dayalı bir ekonomiyi de makul bir emek siyasetiymiş gibi topluma dayatıyor. Hükümet, İşsizlik Sigortası Fonu’nun Hazine tarafından finans piyasaları lehine kullanılması yetmezmiş gibi, şimdi bu iki uygulamayı da hayata geçirerek, finansal maliyetleri toplumsallaştırmaya çalışıyor. Bu adımlar neo liberal politikaların sınırlarını bile zorluyor.
 
HDP, emeğin partisi olarak, tüm emek karşıtı ve ücretli çalışanların yoksulluğunu artıran bu politikalara karşı mücadelesini toplumsal muhalefet ile birlikte sürdürecektir. Meclis’teki aritmetik üstünlükle çıkarılan ve hayata geçirilen bu emek karşıtı yasaların geniş toplum kesimlerinde meşruiyeti yoktur. Sadece Meclis’te değil, işyerlerinde ve sokaklarda da demokratik mücadelemizle bu yasalara karşı duracağız. Kimsenin kuşkusu olmasın, bu yasalar, AKP iktidarının sonlanması ile emeğin dünyasından da sökülüp atılacaktır.”

(Demokrat Haber)