Zonguldak’ta, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bırakan 85 madencinin geçen Çarşamba başlattıkları kömür ocağından çıkmama ve açlık grevi eylemi devam ediyor.

Balçın Madencilik'te çalışan 85 işçi, seslerini duyurabilmek için 18 Mayıs'ta çalıştıkları kömür ocağına girerek dışarı çıkmama eylemi başlattı.

Geçen 9 günde 60 işçi sağlık sorunları nedeniyle eylemi bırakırken 25 işçi eylemini sürdürüyor. Eylemi bırakan işçilerin sağlık durumunun ise iyi olduğu öğrenildi. Aileler ve diğer işçiler de kömür ocağına 50 metre uzaklıkta polis barikatı önünde bekleyişini sürdürüyor.

ÇIKIŞA 20 METRE KALA GÖÇÜK OLUŞTURDULAR

Eylemi sürdüren işçiler, dün akşam saatlerinde maden ocağının ağzında çıkışa 20 metre kala göçük oluşturdu. Tavandaki tahkimatı bozan işçiler, düşen taş parçalarıyla barikat yaptı. İşçiler, havalandırma ve acil durumlar için oluşturdukları delikten dışarıyla irtibat sağlayabiliyorlar.

İşçilerden 19 yıllık maden işçisi 38 yaşındaki Hüseyin Cindi, tüm alacakları ile kıdem tazminatları ödene kadar eylemi sürdüreceklerini ve devletin kendilerine iş vermesini istedi. Maden ocağında işçilerin yaptığı göçüğün tehlikeli olduğunu söyleyen Cindi, şöyle konuştu:

"Ocağın 20 metre girişinde eylem yapan işçiler göçük oluşturmuşlar. Gittikçe toprak çeker. Belki bir dakika sonra belki 1 ay sonra tamamen göçer orası. TTK'nın 4-5 kişiden oluşan tahlisiye ekibi vardı. Bu olunca ekiplerini çoğalttılar. Açık bırakılan yer her an kapanabilir. Bir risk oluşturuyor. Biz ocak ağzına gidemediğimiz için net bilgi alamıyoruz. Eğer orası kapanırsa orada rahatsızlanan işçiyi acil şekilde dışarı çıkarma şansları yok. Arkadaşlarımız uzun zamandır içeride. Bunu dışarıya tepki olarak yapmış olabilirler. Yer altının psikolojisi çok farklı. Yer altında metan karbon gibi gazlar olduğundan belirli bir müddet sonra insanın şuuru düşüncesi değişiyor. Onların şu anda psikolojisini bilmek mümkün değil. Haklarımızı alana kadar devam edeceğiz."

VELİ AĞBABA'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan CNN Türk'e açıklamalarda bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Zonguldak'ta açlık grevinde bulunan işçileri ziyarette yaşadıklarını anlattı.

İşçilerle görüşemediklerini belirten Ağbaba, "Burada anlaşılmaz bir durum var. 4 aydan beri bir kayyum atanıyor ve kayyum işçilerin alacağını vermiyor. İşçilerin alacakları çok ödenmeyecek bir talep değil. İşçiler burada cezalandırılmaya çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

"Emniyet müdürü madenin önünde bekliyordu oraya gittiğimizde" diyen Ağbaba, şöyle devam etti:

"Biz gittikten sonra işçiler ana galerinin giriş kısmını çökerterek dışarıyla ilişkiyi kestiler. Kendilerini mahsur bıraktılar. 25 kişi orada açlık grevine devam ediyor. Vali ve emniyet açlık grevi bitirilsin diye içeriye su girişini, şeker girişini meyve suyu girişini engellemişler. Mümkünse sayın vali bununla ilgili bir açıklama yapar. İşçilerle irtibat sağlanabiliyor telefonla. Ailelerin girişi yasaklandı, kimseyle görüştürmüyorlar. Çıkış yok. Vali resmen kayyumun temsilcisi, eylem kırıcı gibi davranıyor. Oraya milletvekilinin girmemesi için herhangi bir sınırlama olmaması gerekiyor."

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Valilik dün yaptığı ilk açıklamada eylem yapan işçiler haricinde diğer işçilere kayyum tarafından maaşların ödenmeye başlanacağını duyurmuştu.

Akşam saatlerinde yapılan yeni bir açıklamada ise maden ocağındaki işçilerin eylemlerini sonlandırmaları halinde onlarında alacaklarının ödeneceği belirtildi.

Ayrıca bugün yapılan bir açıklamada yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Zonguldak Valiliği Merkez ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından işçilere biner lira yardım yapılacağı açıklandı.

İşçi temsilcisi Cemal Akın, valiliğinin yaptığı açıklamanın taleplerini karşılamadığını söyledi. Arkadaşlarının tüm talepleri yerine gelene kadar eylemi sürdürmeye kararlı olduklarını ifade eden Akın, "Bize gelen bilgide arkadaşlar eylemi sürdürmekte kararlı. Valilik ne kadar ücret yatıracak bilemiyoruz. Hesaplara yatacakmış. Arkadaşlar tüm taleplerini istiyor. Biz burada mağdur edildik. İşçiyi bu duruma düşürenler utansın. Mağduriyetimiz o yatan ücretlerle giderilemiyor." dedi.

(Kaynak: Hürriyet)