Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara Meclisi, 7 Ocak'da Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) taşeronlarından Star Madencilik şirketinin hazırlık yaptığı ocakta meydana gelen iş cinayetini protesto etti.

Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen HDK'liler, "İş kazası değil katliam. Taşerona hayır. Bakan istifa" yazılı pankart açtı.

HDK Ankara Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Orhan Çelebi, yaptığı açıklamada, iş cinayetlerinin hız kesmeden sürdüğünü, Zonguldak Kozlu'da yaşanan iş cinayetinin nedeninin taşeronluk sistemi olduğunu belirtti.

2012 yılında iş cinayetleri sonucu 878 işçinin öldüğünü, bunlar içinde 80'inin maden işçisi olduğunu hatırlatan Çelebi, Kozlu'da 8 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin ardından, Zonguldak Gelik beldesinde Bektaş Madencilik şirketine ait ocakta bir işçinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

MADENLERDEKİ KAZALAR ÖNLENEBİLİR

Çelebi, her gün binlerce işçinin yerin yüzlerce metre derinliğine hiçbir güvenlik önlemi alınmaksızın indirildiğini belirterek, denetimleri yapılan, iş güvenliği önlemleri alınmış, düzenli kontrol altında tutulan bir maden ocağında kazaların önlenebileceğine dikkat çekti.

Orhan Çelebi, işçilerin yaşamının önemsenmediğini ifade ederek, ölümlerin işçilerin alın yazısı olmadığını kaydetti.

Çelebi, şunları söyledi:

"Zonguldak'ta yaşanan katliam kapitalizmin vahşiliğinin getirdiği taşeron sisteminde kuralsız ve güvencesiz çalışmanın sonucudur. Kapitalizm yeryüzünü talan ediyor, her şeyi yağmalıyor, kendi meta, kar, para gibi kavramları yerine hiçbir değer kabul etmiyor. Kendisi kirlidir ve tüm dünyayı kirletmeye çalışıyor. İnsan yaşamının bu kadar değersizleştiği, bu çalışma koşullarında iş cinayetleri sorumluları; kar hırsıyla insan hayatını hiçe sayan patronlar, taşeron sisteminin şakşakçısı yetkililer, denetim mekanizmasını işletmeyen kurumlar ve yaşananları 'kader' olarak gören siyasi iktidardır."

"ÖRGÜTLÜLÜĞE SAHİP ÇIKALIM"

Orhan Çelebi, bütün işçi ve emekçileri örgütlülüklerine sahip çıkmaya ve örgütlenmeye çağırdı. Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başta olmak üzere iş cinayetlerinden sorumlu tüm yetkililerin istifa etmesini istedi.