AK Parti hükümetinin son zamanlarda enerji fiyatlarına yaptığı zamlara karşı protestolar sürüyor. Taksim Tramvay durağı önce Saadet Partisi’nin zamlara karşı basın açıklamasına ev sahipliği yaptı.

Daha sonra TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, İstanbul Tabip Odası ve TÜKODER, elektrik ve doğalgaz zamlarına yapılan artışlara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Metin, yaptığı basın açıklamasında, hükümetin elektriğe ve doğal gaza yaptığı zamlarla başarısız ekonomik politikasının faturasını halka yüklemek ve böylece halkın sırtından kaynak sağlamak istediğini öne sürdü.

 

Metin, "EPDK tarafından nihai zam açıklaması yapılarak, gerçekte çıplak elektrik fiyatına yapılan çift haneli zam saklanmaya çalışılmıştır. EMO'nun yaptığı hesaplamalara göre konut kullanıcıları için çıplak elektrik fiyatı yüzde 12.76 oranında zamla 16.1 kuruştan 18.2 kuruşa yükselmiştir" dedi.

 

2007'den bu yana doğalgaza yapılan zam oranı'nın ise %90 olduğunu kaydeden Metin, 2007 yılında 100 lira olan bir doğalgaz faturasının şimdi 190 liraya çıktığına değindi.

 

"Oysa dünyada yılbaşında doğalgaz kontratları 3 bin 115 dolarken şimdilerde 2 bin 117 dolara düşmüştür. Öyleyse neden dünyadaki doğalgaz fiyatları düşerken bizde artıyor?" diye soran Metin, enerjiden yararlanmanın insanın çağdaş bir hakkı olduğunu söyledi.

 

Basın açıklamasının ardından TÜKODER adına yapılan açıklamada ise elektrik kaçak bedeli adı altında yapılan ödemelerin haksız olduğuna dair açtıkları davalarda 2 mahkemenin bu bedellerin alınmasını haksız bulduğunu ve konu ile ilgili daha geniş açıklamanın ileride yapılacağını müjdeledi.

 

Levent Akçasu / Demokrat Haber İstanbul