Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Türk İş Başkanı Ergün Atalay arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi tartışılmaya devam ediyor. Sözleşmeyle kamu işçilerine 2019-2020 döneminde yapılacak zam, 2019 yılının ilk 6 ayında yüzde 8, ikinci 6 ayında yüzde 4, 2020 yılı için ise ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda yüzde 3 olarak bağlanmıştı.

HÜKÜMET ENFLASYONUN ALTINDA

TİS sürecinde alınan zam, TC Merkez Bankası tarafından revize edilen ve yüzde 15 olarak açıklanan enflasyon oranın bile altında kaldı. TÜİK verileri dışında özellikle temel harcama kalemi üzerinden enflasyon sepeti oluşturan sendikaların rakamı yüzde 20’lerin üzerinde. TİS’e dair yapılan diğer bir eleştiri ise işçiler arasında farkın artacağı yönünde.

Hükümet ile Türk-İş, kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'nde anlaşma sağlandığı sıralarda, her ne kadar engellemeye çalışsa da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın mikrofonuna şu sözleri yansıdı: "Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle."