Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Serpil Kemalbay ve Nizamettin Öztürk ile Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı'dan oluşan heyet, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle Soma'da temaslarda bulundu.

Soma'da DİSK'e bağlı Dev Maden Ege Bölge Temsilcisi Hacay Yılmaz tarafından karşılanan Yüksekdağ ve beraberindeki heyet, DİSK'in Soma Temsilciğine giderek işçilerle bir araya geldi. İşçilerin sorunlarını dinleyen Yüksekdağ, AKP'nin sadece Somalılara değil tüm Türkiye halklarına hakaret ettiğini savundu.

"İŞÇİ DÜŞMANI BİR İKTİDAR VAR"

Giderek artan işçi ölümlerine karşı birleşik mücadelenin önemine dikkat çeken Yüksekdağ, "Soma'da henüz maden faciasının izleri silinmeden, maden faciasının sorumlularından hesap sorulmadan ikinci bir facia işsiz kalma durumu işçilere dayatılmaktadır. İşçiler yeni bir felaketle karşı karşıya. İşçilerinin işten çıkartılmasını aklımız vicdanımız almadı ama şaşırmadık. Şaşırmadık çünkü işçi düşmanı bir iktidar varken bu olan bitene şaşırmak mümkün değil" dedi.

"İKTİDAR CİNAYET İŞLEYENLERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR"

AKP'nin işçileri işten çıkartan sermaye ile işbirliği yaparak suç üzerine suç işlediğini söyleyen Yüksekdağ, "Sermaye işçileri katlediyor. Daha sonra iktidar ve sermaye ortak olup olay yerine gidip suç delillerini ortadan kaldırıyorlar. İktidar göz göze göre cinayet işleyenlerle işbirliği yapıyor iş cinayeti işliyor" diye konuştu. İktidar tarafından Soma maden faciasına ilişkin bir rapor hazırlandığını ve bu raporun dilinin iş kazalarında adeta işçiyi sorumlu tuttuğunu belirten Yüksekdağ, "Siz bu iş cinayetlerini çözmezseniz biz buna iş cinayeti demeye devam edeceğiz. Siz bu haksızlıkları gidermezseniz biz işçilerin yanında mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Dünya Madenciler Günü'nde, Soma'da maden işçilerinin işten çıkartıldığını, Ermenek'te de yeraltından çıkartıldığını belirten Yüksekdağ, "Henüz acılar sarılmadan, henüz Soma maden faciasının sorumluları hesap vermeden işçileri işten çıkartmak Türkiye halklarına yapılmış bir hakarettir, bir haksızlıktır. Bu haksızlığı gidermek için biz her şeyi yapacağız. Biz bu haksızlığa boyun eğmeyeceğiz. Siz Soma'yı yok ettiniz. Termik santrallerinizle, madenlerinizle bunu yaptınız. Buna hakkınız yok. Biz işçilerin olduğu her yerde mücadeleyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Yüksekdağ, Soma'daki iş cinayetinde eşini kaybeden Naciye Kaya ile bir süre görüştükten sonra Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı ziyaret etti. Kaymakam Atçı, bu kış gününde işçilerin işsiz kalmasına üzüldüğünü söyledi.

DİRENİŞTEKİ YIRCA KÖYÜ'NE GİDECEKLER

Yüksekdağ ve beraberindeki heyet Soma'da zeytinliklerine sahip çıkmak için direnişte olan Yırca köylülerini ziyaret için hareket etti.

Kaynak: ANF / Fotoğraf: Twitter