Balveren Beldesi'ne bağlı Nêrex (Dağkonak) köyü yakınında bulunan kömür ocağında meydana gelen göçükte, Musa Seven adlı bir işçi yaşamını yitirdi. Seven'in ölümü 15 gün içerisinde yetkililerin ilgisizliği ve duyarsızlığı sonucu söz konusu ocaklarda yaşanan 5'nci ölüm oldu.

Şırnak'ın Balveren Beldesi'ne bağlı Nêrex (Dağkonak) köyü yakınlarında bulunan kaçak bir kömür ocağında saat 13.00 sıralarında göçük meydana geldi. Yaşanan göçükte Musa Seven (45) adlı işçi, göçük altında kalarak yaşamını yitirdi. 7 çocuk babası olduğu öğrenilen Seven'in cenazesi, arkadaşları kendi imkanlarıyla toprak altından çıkardı.

Yaşamını yitiren işçinin cenazesinin otopsi için Şırnak Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü öğrenildi.

Musa Seven'in yaşamını yitirmesi ile birlikte son 15 gün içerisinde söz konusu ocaklarda çalışırken hayatını kaybeden işçilerin sayısı 5'e yükseldi.

3 Haziran'da Şırnak merkeze bağlı Toptepe (Avkamasiya) Köyü'nde göçük altında kalan İbrahim Sağnak isimli işçi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan bu ölümden sonra kaçak olarak çalıştırılan söz konusu bu kömür ocakların denetlenmemesine dair gösterilen tepkilere ve çağrılara kulak asılmaması sonucu 11 Haziran'da 3 ölüm yaşandı. Şırnak'a bağlı Banîye Gilindor köyünde bulunan ve bir şahsa ait olan kömür ocağında sızan gazdan zehirlenen Ahmet Baysal, Emin Baysal ve Selahattin Uçar adlı işçiler hayatlarını kaybetti.

MECLİS’TE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Yaşanan bu ölümlerin ardından HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, birkaç gün arayla 4 işçinin yaşamını yitirdiği maden ocaklarındaki ilkel çalışma şartlarını ve kurtarma ekiplerinin yetersizliğiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a iki ayrı soru önergesi vermişti. Sarıyıldız, Bakan Yıldız'a sunduğu soru önergesinde, Şırnak'ta açık ocak ve sondajlama yolu ile açılan kuyularda işçilerin ilkel şartlarda çalıştığını, hiçbir iş güvenliğinin olmadığı maden ocaklarında hemen her sene kazalar sonucu işçiler yaşamını yitirdiğini kaydetmişti.

Verilen bu her iki soru önergesine henüz cevap verilmezken bugün bir ölüm haberi daha eklendi. Denetimsizlik ve görev ihmali sonucu her geçen an yeni ölümlerle karşılaşılan bu ocaklar konusunda yetkililerin ilgisizliği ve duyarsızlığı sürüyor. (DİHA)