Başbakan Davutoğlu tarafından geçen ay ana hatları açıklanan İş Güvenliği Yasa Tasarısı Meclis’e sunuldu. Tasarı bu haliyle, çalışanların başına yeni dertler açacak. Çünkü tasarıya göre, işçiler kasklarını koruyamadıkları için bile tazminatsız işten atılabilecek. İşveren, işçiyi, işyerindeki eksikliği bildirmediği için de işten çıkarabilecek.

Tasarıya göre, yasal yükümlülüklerini ‘yazılı olarak hatırlatıldığı’ halde yerine getirmeyen işçi, patronu tarafından tazminatsız olarak işten atılabilecek.

İMC'nin haberine göre söz konusu yasal yükümlülükler içinde, baret, kask gibi kendine sağlanan koruyucuları doğru kullanmak, hatta korumak da bulunuyor. İşten tazminatsız atılma sebebi olabilecek diğer konular, koruma tedbirlerindeki eksiklikleri işverene bildirmemek, işyerindeki eksiklikleri gidermek için işverenle işbirliği yapmamak, işyerindeki makine ve teçhizatı kurallara uygun şekilde kullanmamak olarak sıralanıyor.

Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10’dan fazla çalışanı bulunan işyerlerinde 3 yıl süreyle ölümlü veya sürekli sakatlıkla sonuçlanan kaza olmazsa işsizlik sigortası işveren primi 3 yıl boyunca yüzde 2 yerine yüzde 1 olarak alınacak. Ancak, ölümlü iş kazası olan işyerlerinde ise bu oran yüzde 3 olarak uygulanacak.

ERMENEK’E 6 AY MAAŞ

Ermenek’te maden kazasının yaşandığı ocakta, kazanın meydana geldiği gün sigortalı olanlar ile hayatını kaybeden işçilerin ailelerine 6 ay süreyle brüt asgari ücret tutarında ödeme yapılacak.