Yaşamını yitiren sağlık çalışanları için 5 Mart'ta 1 dakikalık saygı duruşu düzenledikten sonra görevden uzaklaştırılan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi hemşireleri Günseli Uğur ve Arzu Sert hakkında açılan soruşturmanın gerekçesi belli oldu.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar imzasını taşıyan idari soruşturma evrakında iki hemşireye ilişkin, "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozdukları, devletin oluşturduğu sağlık politikalarına ve sağlık hizmetlerine karşı gelmek suretiyle kalkışmaya teşebbüs ettiklerinin belirlendiği" ifadeleri dikkati çekti.

İzmir'deki DEÜ Hastanesi'nde görevli hemşireler Günseli Uğur ile Arzu Sert, üyesi oldukları Sağlık Emekçileri Sendikası'nın (SES) etkinlikleri kapsamında, 5 Mart Cuma günü saat 12.30'da hastane yemekhanesinde pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşu organize etti.

SES'in "DEÜ Rektörlüğü işyeri temsilcisi" olan Günseli Uğur, yemekhanede saygı duruşu için çağrı yaparken, "Birçok sağlık çalışanını Covid-19 salgınının yönetilememesi nedeniyle kaybettik. Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" ifadelerini kullandı. Etkinlikten sadece birkaç saat sonra 17.30'da ise DEÜ İnsan Kaynakları birimi tarafından telefonla aranan Günseli Uğur ve Arzu Sert'e hiçbir gerekçe gösterilmeden haklarında soruşturma açıldığı bilgisi verildi.

KADINLAR GÜNÜ'NDE TEBLİĞ EDİLDİ

Büyük şaşkınlık yaşayan iki hemşire, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde aldıkları tebligatla sarsıldı. DEÜ İnsan Kaynakları Birimi tarafından Günseli Uğur ile Arzu Sert'e görevden uzaklaştırıldıkları tebliğ edildi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar imzalı tebligatta, "Hakkınızda açılan soruşturma dikkate alınarak 2547 sayılı Kanunun 53/B Maddesi ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uyarınca, tedbiren görevden uzaklaştırılmanız uygun görülmüştür" denildi.

Hemşireler ise üniversitenin sendika ve hak arama mücadelesini sindirme amacı taşıdığını belirtirken karara itiraz edeceklerini belirtti.

İşlerinden olan hemşirelerin durumuna ilişkin, önceki gün yeni bir gelişme yaşandı. Gerekçesiz bir şekilde görevden uzaklaştırılan iki genç hemşireye, gerekçeleri bildirildi.

'DEVLETİN BİRLİĞİNİ BOZMAK' SUÇLAMASI

DEÜ Hastanesi Başhekim Vekili Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü'nün imzasını taşıyan tutanakta, hemşireler Günseli Uğur ve Arzu Sert'e ilginç suçlamalar yöneltildi. Tutanakta, "Pandemi kurallarına uymayarak çalışanların sağlığını tehlikeye sokmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, devletin oluşturduğu sağlık politikalarına ve sağlık hizmetlerine karşı gelmek suretiyle sözlü gösteri/eylem ve kalkışmaya teşebbüs ettiği belirlenen; kişiler hakkında hem disiplin hem de cezai hukuk süreçlerinin ivedilikle yapılması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim" denildi.

Ardından, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar imzasıyla, aynı gerekçeler ve suçmalamalar sayılarak, soruşturmayı yürütmesi için DEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Tuğyan tayin edildi.

'SAYGI DURUŞUNDA BULUNDUK, HEPSİ BU...'

Bu gerekçeler, iki hemşireyi şaşırttı. 18 yıllık hemşire olduğunu ve 15 yıldır DEÜ Hastanesi'nde çalıştığını belirten Günseli Uğur, "Uzaklaştırılmamıza sebep olarak gösterilen disiplin ve ceza soruşturmalarının içeriğinin gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Biz sendikamızın aldığı karar doğrultusunda yemekhanede covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunduk. Hepsi bu" dedi.

'HASTANE İÇİNDE DARBE YAPMAYA ÇALIŞMIŞIZ HAVASI YARATTILAR'

Hastaneye yeni atandığını ve yeni bir hemşire olduğunu belirten Arzu Sert ise şöyle konuştu: "Öğle arasında covid-19 nedeniyle kaybettiğimiz 385 sağlık emekçisini anmak için 1 dakikalık saygı duruşu yapmıştık. Sonra soruşturma açılmıştı. Soruşturma içeriği şimdi belli oldu. Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak, pandemi kullarına uymayarak bir kalkışmaya teşebbüs etmek suçmaları yöneltildi. Hastanenin içinde bir darbe yapmaya çalışmışız havası yaratmışlar. Bu trajikomik bir durum. Pandemide en önde savaşan sağlık emekçileri olarak, hayatını kaybeden sağlık emekçilerini anmanın, sendikal faaliyet yürütmenin neresi suç? Bunun bir suç olmadığını söylemek istiyorum" diye konuştu.

BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ...

Günseli Uğur ve Arzu Sert'in açığa alınmasının ardından sosyal medyada "9EylüldeBaskıyaSon" etiketiyle yüzlerce tweet atılmıştı. "Sağlık emekçilerini anmak suç değildir", "Sendikal faaliyet suç değildir", "Haksız uygulamalara ve baskılara son verin" mesajları paylaşılmıştı. Sosyal medyadaki protestoya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) başta olmak üzere, İzmir Tabip Odası, sendikalar, sağlık çalışanları ve yurttaşlar büyük destek vermişti.

Hemşireler hakkındaki kararı veren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 4 dönem İzmir AKP Milletvekili olarak TBMM'de yer almıştı. Hotar, AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevini de üstlenmişti.