Kanun Hükmünde Kararnameler yoluyla TRT emekçilerinin emekliliğe teşvik edildiğinin ifade edildiği basın açıklamasında, aynı "senaryonun" 2008'de de yaşandığı ve iki bin kişinin işe alındığı hatırlatıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) tarafından yapılan açıklamada, 3 Kasım'da yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname'lerle (KHK) emekliliğe teşvik düzenlemesi getirildiği ve bu yolla TRT'de kadrolaşmaya daha fazla zemin hazırlandığı ifade edildi.

"AMAÇ KADROLAŞMA"

"TRT'nin deneyimli, bilgili, birikimli yayıncılarını Kurumdan uzaklaştırmak için üç yılda ikinci emekliliğe teşvik düzenlemesi yapıldı" denilen basın açıklamasında, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) devre dışı bırakarak KHK'lerle ülke tarihinin en büyük kadrolaşma harekatını başlattığı savunuldu.

Bakanlıkların ve çeşitli kamu kurumlarının teşkilat yasalarının KHK ile değiştirildiğinin ve teşkilat yapısı değiştirilen bakanlıklar ve kurumlardaki tüm yöneticilerin görevlerine son verildiğinin belirtildiği basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

* KHK'lerle emekliliğe teşvik düzenlemesi getirildi. Şimdi görevden alınan yöneticiler emekliliğe zorlanacaklar, emekli olmayanlar ise Türkiye haritasından kendilerine yer beğenecekler.

* Emekliliğe teşvik uygulaması getirilen kurumlardan biri de TRT. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, kendi kadrosuna yer açmak için 2008'de TRT yasasını değiştirdi, çalışanları emekliliğe teşvik etmek için yüzde 30 teşvik primi verdi.

"Personel fazlalığı" gerekçe gösterilerek yapılan emekliliğe teşvik uygulaması ile binden fazla Kurum çalışanı emekli oldu. Ancak, bu arada TRT'ye yaklaşık iki bin yeni personel alındı.

"YAPTIKLARI YAPACAKLARININ TEMİNATI"

661 sayılı KHK'nin 24. maddesi ile 2954 sayılı TRT yasasına geçici 13. madde eklendiğine dikkat çekilen açıklamada TRT yönetiminin yeni bir teşvik uygulaması başlattığı ifade edildi.

Yeni düzenlemeye göre,

* Yaş haddinden emekliliğine bir yıldan daha az süre kalanlar hariç olmak üzere,  yaş haddinden emekliliğine en fazla üç yıl kalanlar için %25,

* Yaş haddinden emekliliğine üç yıldan fazla beş yıldan az kalanlar için %30,

* Yaş haddinden emekliliğine beş yıl ve daha fazla kalanlar için %40, fazlasıyla ödenir.

* 5434 sayılı Kanuna göre emekli aylığı bağlanması şartlarını 2011 yılı sonuna kadar haiz olacaklara, bu hakkı kazandıkları tarihten itibaren bir ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde emekli ikramiyeleri %40 fazlasıyla ödenir” denildiğine dikkat çekilen basın açıklamasında, bu düzenlemede birikim ve deneyimi fazla olan emekçilerin hedef alındığı ifade edildi.

Emekliliğe teşvik uygulamasıyla TRT yönetiminin kendi kadrolarına yer açacağının iddia edildiği açıklamada 2008'de yaşananlar hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

"2008'den sonra oynanan oyun yine sahnelenecek; 'sınav yapıyormuş' gibi yapılacak, mülakatta cemaat referansları geçerli olacak ve kendilerinden olmayanlara istihdam hakkı tanınmayacak. Bunları görmek için kâhin olmaya, niyet okumaya gerek yok, TRT Genel Müdürü'nün yaptıkları yapacaklarının teminatıdır." (BİA/EKN)