Gezi Direnişi sonrası İstanbul’un çeşitli parklarında toplanmaya başlayarak yerel sorunlar çerçevesinde örgütlenen Park Forumları yaşam alanlarına sahip çıkıyor.

Koşuyolu Yaşam Parkı Forumu 26 Aralık Perşembe günü Ak-Asya Sitesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek Ak-asya yönetiminin ayrımcı uygulamasını protesto etti, sitenin başka yanlış uygulamalarını da hatırlattı.

Üsküdar Ak-asya Sitesi Yönetimi geçtiğimiz günlerde, sitede çalışan ev işçisi kadınlara yönelik ayrımcı bir duyuru yapmış, ev işçisi kadınlar metinde "yardımcı bayan" olarak tarif edilmiş ve bu kadınların, site sakinlerinin ayakta kalmaması için belirli saatlerde site servisini kullanmamaları istenmişti. Sosyal medyada yoğun tepki gören bu ayrımcı ve cinsiyetçi duyuru üzerine site yönetimi ek servis koyduğunu açıklamış ama ev işçisi kadınlardan ve kamuoyundan özür dilememişti.

Koşuyolu Yaşam Parkı Forumu'nun açıklamasında şunlar dile getirildi:

Ak-asya Sitesi’nin merkezi ulaşımdan uzak olduğu için koyduğu servislerin sadece sitede oturanlara yönelik olduğu, orada çalışan ev işçisi kadınların bu servisleri kullanması esnasında site sakinlerinin ayakta kaldığı ve bu nedenle yoğun saatler olan 16:00, 18:00 ve 19:00 servislerinin ev işçisi kadınlar tarafından kullanılmaması gerektiğine dair duyuru yazısının dağıtılması üzerine burada toplandık.

Yüksek koruma duvarları içinde birçoğu güvencesiz ve sigortasız çalışan ev işçisi kadınların, en doğal insan hakkı olan seyahat haklarını ellerinden alan, bununla da kalmayıp belli bir sınıf vurgusu ile çalışanları çalışma alanında yalnızlaştıran, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini ihlal eden, son derece ayrımcı, iş barışını zedeleyen bu anlayışı kınıyoruz.

Arkasına sığındığı “yüksek koruma zırhına” abartı ile inanmış olduğu görülen Ak-asya yönetiminin servis kullanımına yönelik yaptığı bilgilendirme yazısında, ev işçisi kadınlara "yardımcı bayan" olarak tarif etmiştir. “Bayan” diye bir cinsiyet yoktur. Bu tepeden bakan, son derece talihsiz bir açıklama olmakla birlikte bir arada yaşama kültürümüzü yansıtmayan, kadın kimliğini rencide eden, toplumun önünde küçük düşüren, son derece cinsiyetçi, erkek egemen anlayışa hizmet eden bir açıklamadır.

Site sakinlerine sesleniyoruz. Evinizi ve çocuklarınızı emanet ettiğiniz kadınlara verdiğiniz değer bu mudur?

“AYRIMCI UYGULAMAYA KARŞIYIZ”

Bizler; her yerde olduğu gibi mahallemizde yaşanan bu ayrımcı uygulamaya KARŞIYIZ. İnsanları yaptığı işe göre sınıflara ayıran anlayışı İSTEMİYORUZ. Her insan toplumda eşit haklara sahip olmalıdır ilkesinden yola çıkarak eşitlik ilkesinin ihlal edilmesini KABUL ETMİYORUZ.

Tüm bunlarla birlikte, çalışan kadınlara yönelik bu cinsiyetçi söylemi kınıyor ve Ak-asya Yönetimi’nin kamuoyu önünde özür dilemesini bekliyoruz.

BU İLK DEĞİL

Yaptığımız bu basın açıklaması SAF Gayrimenkul Ak-asya Sitesi ile ilgili eylemliliğimizin ne ilkidir ne sonuncusu olacaktır. Kamuya ait araziyi gasp eden, planda gözüken kırk dönüm park, kamuya ait 32 derslikli bir ilkokul ve bir lise projelerini hayat geçirmeyen SAF Gayrimenkul Ak-asya Yönetimi daha önce şu anda basın açıklamamızı yaptığımız alanda bulunan ağaçları, cami yapılacağı gerekçesiyle yerlerinden söktürmüş, biz Koşuyolu Yaşam Parkı Forumu bileşenlerinin mücadelesiyle ağaçların yeniden dikilmesi sağlanmıştır.

Bizler Ak-asya'nın ağaçlarının da burada çalışan emekçilerin de arkasında olduğumuzu ve bundan sonra yaşanacak hak gasplarının tamamına da sessiz kalmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

Özden Aras / Demokrat Haber