HDP Milletvekili Tüzel, Isparta'da 18 işçinin yaşamını yitirmesini Meclis'e taşıyarak, Bakan Çelik'e, işçilerin sigorta kayıtlarını sordu. Ölenlerin geride kalanlarına ve yaralı işçilere devletin katkısının ne olacağını da soran Tüzel, devrilen araçta yük fazlalığı olduğunu belirtti.

'1200 KİLOGRAM YÜK FAZLALIĞI'

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Isparta'da işçi taşıyan ve yük fazlalığı tespit edilen minibüsün devrilmesi sonucu 18 işçinin yaşamını yitirmesi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Tüzel, söz konusu kazanın minibüsün freninin boşalması sonucu meydana geldiğinin Yalvaç Kaymakamı tarafından ifade edildiğini hatırlatarak, "Minibüsün, sürücü dahil 27 kişi kapasiteli olduğu, ancak kaza anında araçta 45 kişinin bulunduğu, dolayısıyla araçta yaklaşık 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edildiği belirtilmektedir" dedi.

Tüzel, Akşehir Devlet Hastanesi önünde bekleyen yaralı yakınlarından Mesut Yiğit'in, tarım işçilerinin 'dayı başı' aracılığıyla iş bulduğunu belirttiğini ve 'dayı başı' olan kişinin işverenden 50 lira aldığını, yol parası ve kendi komisyonunu çıkarttıktan sonra işçilere 30-35 lira ücret ödediğini söylediğini hatırlattı.

'SİGORTALARI VAR MI, DAYIBAŞI SİSTEMİNE NEDEN SON VERİLMİYOR?'

Tüzel, Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

"Isparta’nın Yalvaç İlçesi yakınlarında servis aracının devrilmesi sonucu ölen ve yaralanan tarım işçilerinin sigorta kayıtları mevcut mudur? Mevcut değil ise, ölenlerin geride kalanlarına ve yaralı işçilere devletin katkısı ne olacaktır?

Kayıt dışı, sigortasız çalıştırmanın yoğun olduğu tarım alanının kayıt altına alınması için bir çalışma mevcut mudur? Tarımdaki işçi ve işverenlerin İŞKUR’da kayıtları var mıdır? Tarım işkolunda yaygın olan 'dayıbaşılık' sistemine neden son verilmemektedir?

Isparta’nın Yalvaç İlçesi yakınlarında işe giderken servis aracının devrilmesi, işçilerin ölmesi ve yaralanması 'iş sağlığı ve iş güvenliği kanunu' kapsamında değerlendirilecek midir?

Tarım işçilerinin çalışma saatleri, ücret, sigorta, emeklilik gibi sosyal ve mali haklar bakımından diğer işçilerle eşit haklara sahip olması için İş Kanunu kapsamına alınması düşünülmekte midir?" (ANF)