CHP'li Kadir Ögüt'ün soru önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Türkiye'de 1 milyona yakın çocuk işçinin olduğunu bildirdi. Şahin, son 10 yılda 30 bin çocuğun istismara maruz kaldığını da açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in Türkiye'de çocuk işçiliğine ilişkin açıkladığı veriler, gözlerin bir kez daha bu konuya çevrilmesine sebep oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün soru önergesini yanıtlayan Bakan Şahin, 2006 yılı sonu itibariyle Türkiye'deki çocuk işçi sayısının 1 milyona dayandığını açıkladı.

6 YILDIR ARAŞTIRMA YAPILMIYOR

Çocuk işçi sayısının yüksek olmasının yanı sıra dikkat çeken bir diğer şey ise çocuk işgücüne ilişkin güncel istatistik verilerin olmaması. Bu yönde son araştırmanın 2006 yılında yapıldığını belirten Bakan Şahin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun bu yıl içinde "Çocuk İşgücü Araştırması" yapma yönünde karar aldığını belirtti.

SON 5 YILDA 30 BİN ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI

CHP'li Öğüt'ün Bakana Şahin'e yönelttiği bir diğer soru ise çocuklara yönelik cinsel istismar suçları ile ilgili.

Öğüt, son 10 yıl içinde kaç çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını ve kaç dava açıldığını sordu.

Konuyla ilgili kayıtların 2007 yılından itibaren düzenli olarak tutulduğu yanıtını veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, son 5 yıl içinde kolluk birimlerine 29 bin 988 başvurunun yapıldığını bildirdi. Açılan davaların sayısına ilişkin Adalet Bakanlığı'nı adres gösteren Bakan Şahin, “çocuklarda uyuşturucu kullanımı, suça karışan çocuklar ve madde bağımlısı çocuklar” ile ilgili sorulan soruları yanıtsız bıraktı. (etha)