TMMOB Fizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Alper Mertoğlu, Ali İsmail Korkmaz Eğitim Vakfı’na (ALİKEV) destek amacıyla kampanya başlatınca 12 yıldır çalıştığı Turkcell’de tazminatsız işten atıldı.

Turkcell’de finans bölümünde sistem yöneticisi olarak çalışan, aynı zamanda lisanlı yüzücü olan Mertoğlu, Gezi Direnişi’nde dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın anısını yaşatmak için kurulan, spor ve eğitim temelli faaliyetler yürüten ALİKEV’e destek amacıyla, İstanbul Boğazı yüzme yarışmasına katıldı. Yarıştan önce iki hafta boyunca oldukça ses getiren geniş çaplı bir kampanya yürüten Mertoğlu’nun Türkcell’deki işine, yarışa yalnızca bir gün kala, 21 Temmuz’da son verildi.

BirGün’e konuşan Mertoğlu, ‘güven ilişkisini ortadan kaldıran davranışlarda bulunduğu’ gerekçesiyle İş Kanunu’nun 25/2 maddesine dayanılarak tazminatsız işten atıldığını, ancak henüz kendisine resmi tebliğde bulunulmadığını belirtti.

TMMOB’ye bağlı bir odada şube başkanı olduğu ve gizlemediği muhalif duruşu nedeniyle daha önce de işyerinde çok sıkıntı yaşadığını, ancak herhangi bir uyarı cezası almadığını anlatan Mertoğlu, “Toplumun hafızasında son derece kötü bir yeri olan Ensar Vakfı’nın sponsorluğunu yapan Turkcell, benim ALİKEV adına, spor vasıtasıyla çocukların eğitimini desteklemek için yürüttüğüm kampanyaya tahammül edemedi” ifadelerini kullandı.

Alper Mertoğlu, hukuki mücadele başlatacağını, hakkını sonuna kadar arayacağını duyurdu.

TMMOB’DEN KINAMA

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu da bir açıklama yaparak Turkcell’i kınadı. Yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Yandaş firma ve cemaatler tarafından desteklenen Ensar Vakfı’nın en büyük sponsorlarından olan Turkcell, Mertoğlu’nun eğitim, spor ve barış içerikli kampanyasını ‘öteki’ tarafta gördüğü için düşmanca bir tutum sergilemiş ve çalışanını işten atmıştır. Bu durumda şirket politikası kişisel hak ve özgürlüklerin neresinde durmaktadır? Türkiye’de işçi alımı ve işten çıkarmalar artık kişinin iktidarı destekleyip desteklemediğine göre mi yapılmaktadır? İktidar baskısından çekinerek bu kararları verenler bu hukuksuzluğa derhal son vermelidirler.”