BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Koç Üniversitesi'ndeki taşeron işçilerin sorunlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu.

Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tuncel, Koç Üniversitesi yönetiminin üniversitede temizlik ve hizmet işlerini tedarik eden ISS firmasıyla sözleşmesini 13 Mayıs tarihinden itibaren sonlandırdığını hatırlattı. Tuncel, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine, ISS, firmanın 'Koç Üniversitesi projesinde' çalışan yaklaşık 160 işçinin pek çoğuna, 13 Mayıs'tan itibaren yaşadıkları Sarıyer ilçesinden çok uzakta, işgücüne ihtiyaç olmayan ve daha düşük statülü işlerde çalışmak zorunda kalacakları -örneğin ikram hizmetleri elemanını temizlik görevine atayan- görevlere tayin edeceğini kendilerine bildirmiştir. İşçilerin çoğu, tayin edildikleri işleri kabul ettiklerine dair belgeleri imzalamaya zorlanmıştır. 1 Nisan günü, 30 kadar işçi, bu belgeleri baskı altında imzaladıklarına dair dilekçelerini ISS'nin Koç proje müdürüne teslim etmek istemiş, ISS'nin direnmesine rağmen dilekçelerini vermeyi başarmışlardır. Bu arada, işçilerin Koç Üniversitesi'nde faaliyet gösteren başka firmalara iş başvurularının, üniversite yönetimince yapılan baskı sonucu değerlendirmeye alınmadığı duyumları gelmiştir. Koç Üniversitesi’nin temizlik ve hizmet tedariki için başka taşeron firmalarla görüşmekte olduğu söylenmektedir. Hâlihazırda ISS adına üniversitede çalışan işçilerin, bu firmalar tarafından da işe alınmayacağı duyumları gelmektedir."

"SÖMÜRME YÖNTEMİ OLAN TAŞERONLAŞMANIN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN BİR PLANINIZ VAR MI?"

"ISS'nin Koç Üniversitesi'ndeki çalışanları, temizlik destek hizmetlerinin yanı sıra, sevk ve idaresi üniversitenin asıl personeli tarafından yürütülen büro hizmetlerini de gördükleri söylenmektedir" diyen Tuncel, Bakan Çelik'e şu soruları sordu:

- Koç'ta çalışan işçilerinin ISS tarafından tayin edilmek istendikleri görevler, 'çalışma koşullarında esaslı değişiklik' teşkil etmektedir. İşçiler bu işlerde çalışmayı kabul edip çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle işten ayrılmaları durumunda tazminat haklarını kaybedeceklerdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu hak kayıplarının yaşanmaması için Koç Üniversitesi’nin üst işveren olarak hukuki sorumluluklarını yerine getirmesini takip etmek için ne yapmaktadır?

- ISS'nin Koç'taki çalışanlarına destek hizmeti yanı sıra üniversitenin esas faaliyet alanına giren büro işleri de yaptırıldığı doğru mudur? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu durumun bir muvazaa teşkil edip etmediği konusunda bir teftiş yapmış mıdır? Bu konuda bir soruşturma açılması planlanmakta mıdır?

- İşçilerin haklarının gasp edilmesinin ve emeğinin sömürülmesinin bir yöntemi olan taşeronlaşmanın ortadan kaldırılması için bir politikanız var mı?"