Areva, Shinder ve Alstom fabrikalarında greve saatler kala anlaşma sağlandı. Grev alanı kutlama alanı oldu. İşçiler, anlaşmayı fabrika önünde, dayanışmak için gelen emek ve meslek örgütleriyle birlikte halaylarla kutladı.

KOCAELİ- Gebze'de kurulu bulunan Areva'da bugün greve başlayacak olan Birleşik Metal-iş üyeleriyle dayanışmak için Haydarpaşa'dan "Grev treni" sabah saatlerinde yol aldı. Grev pankartı asılması beklenirken, kazanım haberi geldi.

Sabah saatlerinde Haydarpaşa Tren İstasyonu önünde toplanan çeşitli sendika, dernek ve parti üyeleri "Kavga bitmedi daha yeni başlıyor" yazılı pankart açtı.

"Zafer direnen emekçinin olacak", "Üreten biziz yöneten de biz olacağız", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Metal işçisi yalnız değildir" sloganları eşliğinde bayraklarıyla bir süre bekleyen emekçiler, turnikelerden ücretsiz geçti. Güvenlik güçleriyle tartışan işçiler, "Bizler hakları gasp edildiği için grevdeki işçilerin yanına gidiyoruz" diyerek ücret ödemeyeceklerini söyledi. İşçiler, "Akbil basma turnikeden atla" şeklinde slogan atarak "Grev Trenine" bindi.

Duraklardan çeşitli siyasi parti ve kurumlardan işçi ve emekçilerin katılımları olurken, Grev Treni'nde Gebze'ye kadar halaylar ve türküler susmadı.

Tren istasyonundan inen emekçiler, otobüslerle Areva fabrikası önünde geldiğinde ise TİS imzalandığı haberini aldı. Yüzlerce kişi ıslıklar, zılgıtlar ve sloganlar atarak sevinçlerini dile getirdi.

'BU GREV PATRONLARA BAŞKALDIRIDIR'

Areva fabrikası önünde yüzlerce kişiye hitap eden Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, grevin patronların dayatmalarına karşı bir başkaldırı olduğunu belirtti.

Göktaş, şöyle konuştu: "Bu mücadelenin, sadece metal işçileri adına değil tüm işçiler, emekçiler ve Türkiye metal işçileri adına bir açılım olmasını istedik. Özgür toplu sözleşmeler yapsın istedik. Türkiye'deki metal işçileri, kaçırılan toplu sözleşmelerden kurtulsun istedik. Bunun için yola çıktık. Ve işte bugün Areva'da grev öncesinde bir uzlaşı yakaladık ve bugüne kadar birçok işletmemizde MESS'in dayatmış olduğu TİS'in üzerinde bir yaklaşımla sürece giriyoruz. Bu şekilde de bunu tamamlayacağız."

TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ KAZANIMI

Areva işçisinin mutlu olarak bugün işbaşı yaptığını dile getiren Göktaş, metal işçilerinin mücadeleyi başından beri en iyi şekilde göğüslediklerini söyledi. Bundan sonra, diğer iş yerlerinde de bu şekilde süreci tamamlayacaklarını ifade eden Selçuk Göktaş, "O nedenle bizlere yaptığınız destek ve dayanışmadan dolayı hepinize metal işçileri adına teşekkür ediyorum. Bu kazanım sadece Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin değil, tüm metal işçilerinin kazanımı, Türkiye işçi sınıfının kazanımıdır. Yolumuza bu kazanımları artırarak devam edeceğiz" diye konuştu.

Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın işçilerinden kaçırarak TİS imzalamasını eleştiren Göktaş, her türlü baskıya rağmen yaklaşık 30 yıldır dayatılan TİS sürecini kendi lehlerine çevirdiklerini söyledi. Göktaş, daha anlaşma beklenen 32 fabrika bulunduğunu hatırlatarak, dayanışma çağrısını yineledi.

'BOYUN EĞMEYEREK KAZANACAĞIZ'

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, metal işçilerine şöyle seslendi: "Dayatmalara boyun eğmediğiniz, kazandınız. Bundan sonra da boyun eğmeyerek hep birlikte kazanacağız."

Göktaş, mücadelenin aynı kararlılıkla süreceğini ifade ederek destek için gelen tüm kurumlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından dayanışmak için gelen işçiler, emekçiler, siyasi parti temsilcileri Grup Yorum'un ezgileri eşliğinde metal işçileriyle halay çekti.

TÜRK METAL'E GÖRE 3 KAT FAZLA ZAM

ETHA muhabirine açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Areva'da 1700 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi'nin, Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın imzaladığı TİS'e oranla oranla 3 kat fazla zam, sosyal ve diğer haklarda da büyük kazanımlar elde ettiklerini söyledi.

Göktaş, patronla yapılan anlaşmanın, bütün işçilerin onayı ile kabul edildiğini belirtti, "Bir tane dahi işçi arkadaşımız itiraz etmedi. Bu bakımdan mutluyuz" dedi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ GREV DURAKLARI

Toplam 15 bin metal işçisini kapsayan grevin dünkü ayağı olan Kroman Çelik Fabrikası'ndaki grev yasal gerekçeler nedeniyle askıya alınmıştı. Bugün Areva'dan kazanımla ayrılan Sendika, yarın Kocaeli'nde Bekaert'te olacak. diğer durakları şöyle:

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın önümüzdeki günlerde grev durakları şöyle:

28 Mart 2011- Kroman Çelik (Gebze Şube)

29 Mart 2011- Areva (Gebze Şube)

30 Mart 2011- Bekaert (Kocaeli Şube)

1 Nisan 2011- Bosal Mimaysan (Gebze Şube)

4 Nisan 2011- Çimsataş (Anadolu Şube)

6 Nisan 2011- ABB Elektrik (İstanbul 1 Nolu Şube)

8 Nisan 2011- Arfesan (Gebze Şube)

11 Nisan 2011- RSA (İstanbul 2 Nolu Şube)

ETHA