Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nca Diyarbakır-Elazığ Karayolu üzerinde yapılan Üçkuyu konutlarında sorunlar bitmiyor.

Geçtiğimiz yıl TOKİ tarafından atanan yönetimin yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle el çektirilmesinin ardından göreve getirilen Boğaziçi Konut AŞ, 18 bina görevlisini işten çıkardı.

İŞÇİLER ÇIKARILDI, ÇÖPLER TOPLANMAZ OLDU

2 bin 724 konutun bulunduğu TOKİ Üçkuyu mevkiinde, bir bina görevlisinin 100 binaya hizmet verdiği öğrenilirken, 42 bina görevlisinden 18'inin işten çıkarılmasıyla birlikte çöpler toplanmaz oldu. Çöplerin toplanmaması nedeniyle bina içinde ve dışında kötü görüntüler yaşanırken, bina sakinleri de kapıcıların yeniden işe dönmelerini istedi.

İŞTEN ÇIKARILANLAR İŞE ALINSIN

Yönetim binası önünde bir araya gelen işten çıkarılan kapıcılar, tepki gösterdi. 1 yıl önce işten çıkarılan Mahmut Karayol, yaptığı açıklamada, Boğaziçi Konut AŞ'nin milleti, işçisini ve emekçisini sömüren bir şirket olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu yönetim işçisine, 'çalışın ama sizin ısınma maliyetinizi karşılamıyoruz. Elektrik ve su paranızın belli bir miktarını karşılarız' diyorlar. Bir kapıcı 100 daireye bakıyor. Aldığı ücret ise 733 liradır. Elektrikte 100 kilowat, sudan 9 tondan sonraki ücret bizden kesiliyor. Maaşımızdan kesilen elektrik ve su faturalarının da yatırılmadığını tahmin ediyoruz. Bütün kapıcılar TOKİ'nin atadığı bir yönetim altında çalışıyor. Üçkuyu'da 2 bin 724 konut var. 224 emniyet ve 156 jandarma lojmanının dışında 2 bin 324 tane konut site yönetimine aittir" diye konuştu.

Karayol, taleplerinin işten atılanların yeniden işlerinin başına dönmesi olduğunu ifade etti.

İŞÇİLER DÜZENLİ MAAŞ ALAMIYOR

Karayol, bina görevlilerinin düzenli maaş alamadıklarından yakınarak, şöyle konuştu:

"Sözleşmelerimizde ayın 1 ile 5'i arasında maaşlarımızın yatırılması gerekiyordu. Ayın 26'sında bile maaş yatırılmıyor. Yöneticiler, 'bizden önceki yönetim yolsuzluk yapmış, açıkları var. Site yönetimi olarak, eski yönetimin açıklarını kapatmak için bunları yapıyoruz' diyorlar. Yönetim ısınma ile ilgili olarak da, '42 kapıcı dairesine kombi abonesinin teminatı bize 80-90 bin liraya mal oluyor. Bunu ödeyemeyiz' diyorlar. Bu ülkede bir köpek kuyuya düşüyor. Devlet kameralar karşısında seferber oluyor. Ama 18 insan işten çıkarılıyor. Hiçbir bina sakini gelip, destek vermiyor."

AÇLIK GREVİ YAPACAĞIZ

Açlık grevi yapacaklarını ifade eden Karayol, "Kapıcı dairesinden çıkmayacağız. Beni de 1 yıl önce işten attılar. İşe iade davası açtım. Halen kapıcı dairesinde oturuyorum. İcraya da verdiler. Ancak beni ve bizleri o dairelerden çıkaramazlar. Çünkü kapıcı daireleri yönetime ait değil, kat sakinlerinindir" diye konuştu. (etha)