Başbakan, bakanlar, Milletvekilleri ve işverenlere özel ayakkabı üretimi ile tanınan TOGO Ayakkabı Fabrikası'nda çalışan ve sendikalı oldukları için işten atılan 35 işçi, direnişte oldukları fabrika önünde polisler tarafından gözaltına alındı. KESK Ankara Şubeler Platformu da, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.

 

Eylemde “TOGO işçilerinin sendikalaşma mücadelesini destekliyoruz” yazılı pankart açıldı. Sık sık “Zafer direnen emekçinin olacak”, “TOGO işçisi yalnız değildir”, “ Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

 

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Kaya, Türk-İş’e bağlı Deri-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılmalarının ardından direnişlerinde 10 günü geride bırakan 35 işçinin, gözaltına alınmasını kınayarak sözlerine başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işçilerin taleplerinin duyulmadığını söyleyen Kaya, bakanlığın bu tutumunun işçilerin değil TOGO patronunun yanında olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

 

Fabrika önünde gözaltına alındıktan birkaç saat sonra işçilerin serbest bırakıldığını belirten Kaya şöyle devam etti: “İşçileri sendikalaştığı için işten atan TOGO patronu açıkça suç işlerken, haklarına sahip çıkan TOGO işçilerinin gözaltına alınması, bu ülkede sistemin kimin yararına çalıştığını somut bir şekilde göstermiştir. 35 işçi arkadaşımızın gözaltına alınması, AKP Hükümeti’nin ve Çalışma Bakanlığı’nın demokrasi ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin söylemlerinin koca bir yalan olduğunun en somut ispatıdır.”

 

Çalışma koşullarının ağırlığından ve hak kayıplarından bunalan örgütsüz işçilerin sendikal örgütlenme çabalarının patron ve polis baskısı ile sindirilmeye çalışıldığına işaret eden Kaya, TOGO işçilerinin yalnız olmadığını söyledi ve sözlerini şu şekilde tamamladı: “TOGO işçilerini, bu tür baskı, yıldırma ve gözaltı uygulamaları ile mücadelelerinden vazgeçirebileceklerini sananlar büyük bir yanılgı içindedir. TOGO işçilerinin sendikalaşma hakkına karşı suç işleyen TOGO patronu hakkında acilen adli soruşturma açılmalıdır.” (ETHA)