Ücretlerinde iyileştirilme talebiyle geçtiğimiz ay eylem başlatan işçilerden ikisinin ‘direnişin öncüsü’ oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmasının ardından TOFAŞ fabrikasında üretim yeniden durdu.

Sabah 06.45 vardiyasına gelen iki işçinin giriş kartının okunmaması üzerine işçiler eyleme başladı.

Yaklaşık iki bin işçi, arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle üretimi durdururken, 150 işçi de fabrika dışında eyleme geçti.

İşçilerin kurduğu Metal İşçileri Birliği’nin Facebook sayfasında, yaşananlar şöyle anlatıldı: “Aldığımız bilgilere göre Tofaş’ın öncülerinden iki işçinin işten atıldığı kesinleşti. Yemekhane önündeki işçiler, ‘işten atılanlar gelmeden ayrılmayız’ diyor. Tofaş işçisi tüm bölümlerden toplanıyor. Gövde, montaj, süspansiyon işçileri ve diğer bölümler hep birlikteler. TOFAŞ’ta İK öncülerden bazılarını görüşmeye çağırdı. Yemekhane önünde toplanan işçilere dağılın mesajı verildi.”

Tofaş fabrikası içinde ve kapısında ücret artışı için ek sözleşme imzalanması isteğiyle eylem başlayınca, fabrika yönetimi önce 18 Mayıs pazartesi gününe, ardından da eylem sona erinceye kadar üretime ara verildiğini açıklamıştı.

İşçiler, şirketin CEO’su Cengiz Eroldu’yla gerçekleştirdikleri görüşmelerde taleplerini kabul ettirmiş ve eyleme son vermişti.

Buna göre;

* Eylemlere katılan hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği,

* Türk Metal sendikası fabrikada yetkili olamayacağı ve sendika gitmese dahi işçilerin kendi seçtiği temsilcilerle temsil edilmesi,

* İşçilere bin liralık zam yapılması ve yılda iki sefer prim ödenmesi taleplerinin kabul edildiği açıklanmıştı.