Taksim'e bulunan Türk Hava Yolları( THY)'nın ofisine giren Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi olduğu belirtilen grup, "THY işçisi yalnız değildir" pankartı açtı. Gruba müdahale eden polis 14 kişiyi gözaltına aldı.

 

THY HEM SUÇLU HEM GÜÇLÜ

THY, grev yasağını protesto eden 305 çalışanın işine son verildiğini, uğradığı 2 milyon dolarlık zarar için de tazminat davası açacağını açıklamıştı.

 

HAVAYOLU İŞÇİLERİ MİLLETİN DÜŞMANI GİBİ GÖSTERİLDİ

Hava-İş Sendikası “Haksız, yasal olmayan ve hala hukuka uygun tebliğ etmediğiniz iş sözleşmesi fesihlerini geri alın” çağrısında bulundu. Sendika, “Mücadele bitmez, bitmedi, bitmeyecek” dedi.

 

Havacılık hizmetlerine grev yasağı getiren düzenlemeye ilişkin yazılı bir açıklama yapan Hava-İş, “Bugün ülkemiz demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecek bir gündür. Bu yasayı yapanları, mecliste kabul edenleri bir kez daha kınıyoruz” dedi.

 

“Mücadele bitmez, bitmedi, bitmeyecek” denilen açıklamada, AKP’li milletvekillerinin açıklamaları ile “yandaş basında” yer alan haberlere tepki gösterildi:  “TBMM’de kanun teklifinin oylaması esnasında AKP grubunun doğru olmayan söylemlerle, bu ülkenin vatandaşı olan havacılık çalışanlarını; ülkemizi, turizmimizi batıran veya batıracak kötü niyetli yurttaşlar olarak göstererek diğer yurttaşlarımızı onlara karşı kışkırtıcı tavırlar içine girmeleri, ne yazık ki bu yasakçı zihniyetten daha da vahim bir demokrasi karşıtı tavırdır. Medyamıza ve kamuoyuna pompalanan doğru olmayan söylem bu kanun teklifinin THY’de oluşacak bir grevi engellemek olduğu şeklindeki çarpıtmadır.”

 

BU İŞVEREN'İ KORUMA DEĞİL DE NEDİR?

THY A.O Toplu İş sözleşmesinde sürecine ilişkin bilgilerin yer aldığı açıklamada, grevin amacının “sosyal tarafların gücünü dengelemek böylelikle işverenlerin uzlaşmaz tutum içine girmesini önlemek” olduğu kaydedildi.

 

“Bugün THY‘de grev olacak diyerek halkı kışkırtanlar THY’de en son grevin 1991 de olduğunu herhalde biliyorlardır” uyarısında bulunulan açıklamada, şöyle denildi: Aynı mantıkla gidilirse bugün bir başka şirket olan THY Teknik A.Ş ‘de de toplu iş sözleşmeleri başlamıştır. Ama henüz yeni başlamıştır. Grev söz konusu değildir. Şimdi bu yasayla işverenler bu sözleşmede de işçilerin elinden grev hakkı alındığında artık rahatlıkla uzlaşmaz tavır içine girecekler ve hiçbir işçi talebini kabul etmeyeceklerdir. Bu işverenleri koruma kollama değil de nedir?İşte kamuoyunun gözünden saklanan gerçekler bunlardır.”

 

GREVCİLER MİLLETİN DÜŞMANI GİBİ GÖSTERİLİYOR

“Grevi yapacak millet, bu milletin düşmanı gibi gösterilmek istenmektedir. Bu zihniyete göre yarın süt fabrikalarında grev olsa ilkokul çocuklarına süt veremiyoruz diye onlarda vatan millet düşmanı olarak görülecektir. Böyle demokrasi olur mu?” diye soran Hava-İş, THY Yönetiminin işçiler ve sendika yöneticiler hakkında açmaya hazırlandığı tazminat davasına da tepki gösterdi: “İşvereni son kez uyarıyoruz. Haksız, yasal olmayan ve hala hukuka uygun tebliğ etmediğiniz iş sözleşmesi fesihlerini geri alın.”

 

(Radikal, Cumhuriyet, EmekDunyasi.Net)