THY yönetiminin, Hava-İş Sendikası’nın 15 Mayıs’ta greve çıkacağını açıklamasının ardından çalışanlara ‘Greve katılmayın’ mesajları gönderdiği ve çalışanları işten atılabileceklerinin sinyalini verdiği öne sürüldü.

Yurt Gazetesi'nde yer alan habere göre, THY yönetimi grev kararının açıklanmasının ardından çalışanlarla küçük gruplar halinde ya da teker teker görüşerek, “Greve katılmasanız da sonucunda imzalanabilecek toplu sözleşmedeki hakların tamamından yararlanacaksınız, greve katılmayın, sizi mağdur etmeyiz” mesajları veriyor.

THY'DEN ÇALIŞANLARA MAİL: GREVE KATILMAYANLARIN SGK'SI YATIRILACAK

THY yönetiminin çalışanlara gönderdiği iki gündür mesajlar gönderdiği belirtiliyor. O mesajlarda şöyle deniliyor:

“Grev sırasında işyeri çalışma düzeni nasıl olacak?

Mevcut çalışma düzeni aynen sürdürülecektir. Tüm operasyon planlandığı gibi devam edecektir. Personel servisleri de düzenli olarak çalışacaktır.

Çalışmak istiyorum. Ücretim ödenecek mi?

Evet, grev sürecinde sadece çalışma hakkını kullananlar ücretlerini alacak ve tüm sosyal haklardan yararlanacaktır. Greve katılmayan çalışanların SGK ve özel sağlık sigortası primleri de yatırılacaktır.

Greve katılanlara ücret ödenecek mi?

Kanunen, greve katılanlara herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz, grevde geçen süreler emeklilik, izin ve kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınmaz. Greve katılanların SGK ve özel sağlık sigortası primleri de yatırılmaz.”

SENDİKA NE DİYOR?

Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, şunları söyledi: “Greve katılmayan çalışanların sonuçta imzalanacak bir toplu sözleşmedeki hakların hiçbirinden yararlanması yasal olarak mümkün değil. Yasa diyor ki, ‘Yetkili sendika o toplu sözleşmeye ‘greve katılmayanlar da yararlanır’ diye bir hüküm koymadıkça, onlar hiçbir haktan yararlanamaz. Bizim de böyle bir niyetimiz hiç yok.”

HÜKÜMET NE YAPACAK?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'in onayladığı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda hükümete geniş bir grev erteleme “yetkisi” tanınıyor.

Bakanlar Kurulu, “gerekli gördüğü” iş yerlerinde grev ve lokavtı yasaklayabilecek.

Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev ya da lokavt genel sağlığı veya ulusal güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı 60 gün süreyle erteleyebilecek.

BAKANLAR NE DEMİŞTİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “THY’yi engelleyecek her türlü girişimin karşısında biz gerekeni yaparız. THY yalnız değildir"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: “Sendikayı daha sorumlu davranmaya çağırıyorum. Biz de kayıtsız kalmayız. Onu da söyleyeyim.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: “Böyle olmaz, birkez daha uzlaşmaşya çalışılmalı. Tek bir sorun çerçevesinde, 76 milyona dönük bir haksız uygulamayı da yapmamak gerekiyor.”