Gediz Ovası'nda mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar uzun ve yorucu çalışmaya karşılık 48 ila 60 lira arasında kazanabiliyor.

Ayşe Sürme'nin Dihaber'de yer alan haberine göre Manisa’nın Turgutlu ilçesi Gediz Ovası’nda mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar, yakıcı sıcaklık, uzun çalışma saatleri ve ağır çalışma koşullarına rağmen çalışmak zorunda olduklarını belirtti. Uzun ve yorucu çalışmaya karşılık günlük 48 ila 60 lira alan kadın işçiler, yevmiyenin gündelik ihtiyaçlarını dahi karşılamadığını dile getirdi.

Servis diye kamyon ve traktör kasalarında taşındıklarını kaydeden kadınlar, yemeklerini de kendileriyle birlikte getirdiklerini söylüyor. 10 saatlik çalışma süresinde bir saatlik mola hakları olduklarını anlatan kadınlar, iş kıyafetlerinden yoksun çalışıyor.

Bitlis’ten geldiğini belirten 5 çocuk annesi 50 yaşındaki Fahriye Başlangıç, 10 saate karşılık 60 TL aldığını, bunun da günlük ihtiyaçlarını dahi karşılamadığını kaydetti. Başlangıç, “Aldığımız yevmiye yetmiyor. Kime yeter ki. Her şey pahalanmış. Nereye ödeme yapalım elektriğe mi, suya mı, kiraya mı, gıdaya mı” diye soruyor.

Yaşadıkları ve çalıştıkları her alanda ırkçılığa maruz kaldıklarını ifade eden Başlangıç, “Bitlis’te asker, polis baskısı burada patron baskısı. Ama kadınlarla birlik olup iş yapmama kararı aldık. Mücadele ettik. Sonunda bizden özür diledi. Şimdi bize karışmıyor. Baskılara boyun eğmiyoruz. Birlikte her şeyin üstesinden geliyoruz” dedi.