Çetin Uygur, tarihin en büyük iş cinayetiyle karşı karşıya olduğumuzu, bölgeye yönelik asker sevkiyatının iktidarın büyük bir halk tepkisinden duyduğu endişenin yansıması olduğunu belirtti

Eski Yeraltı Maden İş sendikası başkanı Çetin Uygur, İstanbul’dan büyük maden faciasının yaşandığı Soma’ya doğru hareket halindeyken Sendika.Org’un sorularını yanıtladı.

Aynı zamanda deneyimli bir maden mühendisi olan Uygur, 400 ila 700 işçinin madende olduğuna dair aktarımlar bulunduğunu, patlamanın havadaki kömür tozunu tutuşturması nedeniyle madendeki işçilerin karbonmonoksit zehirlenmesinden yaşamını yitirmelerinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

REKLAMI YAPILAN FİRMA

Uygur şunları söyledi: “Bu işletmenin sahibi olan kişi, aylar önce yaptığı bir açıklamada, işletmelerinde işçilerin dinlenme odalarına kadar her şeyi düşünerek çalışanların can güvenliğini sağlayan bir işletme oldukları gibi büyük söylemlerde bulunuyordu.”

“Bu da özel sektörün yeterliliği, yetkinliği olarak özellikle sunuldu. İktidar, kamusal linyit işletmelerinin özel sektöre devri açısından bu ve benzeri şirketlerin yeterli, madencilik teknolojisinde yetkin olduğunu göstermek açısında özel bir gayret içerisindeydi. Ancak bugün söz konusu özel işletmede yaşanan maden kazası, gerçek anlamda bir iş cinayetinin en üst düzeyde yaşanmasıdır. Ülke tarihinin en büyük iş cinayetiyle karşı karşıyayız.”

HALK TEPKİSİNDEN KORKUYORLAR

“Bölgeye çok sayıda askeri birliklerin sevk edildiğini duyuyoruz. Anlaşılan o ki iktidar sahipleri bölge halkının büyük tepkisinden çekiniyor ve tepkiyi sindirmek için de askeri birlikleri kullanmayı planlıyor.”