Türkiye hükümetini sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmaya çağıran federasyonlar, dünya işçi sınıfının gözünün Taksim'de olduğunu vurguladı. DİSK Genel Sekreteri Serdaroğlu ise "Taksim kimsenin icazeti ile alınmadı, alınmaz" dedi, emekçileri Taksim'e çağırdı.

 

İSTANBUL- Uluslararası sendika konfederasyonları, 1 MayısTürkiye işçi sınıfı ile birlikte kutlayacaklarını açıkladı.

 

DİSK Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısına Uluslararası Metal İşçileri Sendikası Federasyonu adına Kristyne Peter, Uluslararası Taşımacılık Sendikası Federasyonu adına Mac Urata, Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası Federasyonu adına Burcu Ayan, Almanya Sendikalar Birliği ve IG Metal adına ise İsmail Demirdöğen ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu katıldı.

 

1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama gerekçelerini açıklayan ve Türkiye'deki işçi sınıfının durumunu değerlendiren sendikacılar, dünya işçi sınıfı ve sendikalarının gözünün Taksim'de olduğunu vurguladı.

 

TÜRKİYE'YE UYARI

25 milyon metal işçisi adına Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlayacağını belirten Uluslararası Metal İşçileri Sendikası Federasyonu Ksityne Peter, "Sadece dünyanın en güzel şehrinde değil, zaferle kazınılan bir yer olduğu için Taksim'de 1 Mayıs'a katılacağım" dedi.

 

Peter, dünyanın her yerinde işçi sınıfının, "sendikal hak, güvenli çalışma koşulları ve insanca yaşanacak bir ücret" ortak talepleriyle alanları dolduracağını söyledi. Peter, Türkiye'de işçilerin işten atılması, TİS ve temel haklara yönelik yapılan düzenlemelerin endişe verici olduğunu vurguladı.

 

Türkiye hükümetini işçi hakları konusunda düzenleme yapması konusunda uyardıklarını söyleyen Peter, Türkiye'yi uluslararası normlara ve ILO kriterlerine uymaya çağırdı.

 

URATA: DAYANIŞMAMIZ SÜRECEK

Uluslararası Taşımacılık Sendikası Federasyonu'ndan Mac Urata, işçi ve emekçilerin Taksim'in 1 Mayıs'a açılması için verdikleri mücadeleyi hatırlattı, "Barışçıl bir eylem, gazlarla, coplarla engellenmeye çalışıldı" dedi. Taksim mücadelesinde Türkiye'deki sendikalara destek verdiklerini hatırlatan Urata, "Kampanyamız kısmen başarılı olmuş. Çünkü, 1 Mayıs artık resmi tatil" diye konuştu.

 

Bunun dışında KESK üyelerinin tutuklanması, UPS ve Mersin Limanı'nda süren direnişlere destek amacıyla da kampanyalar örgütlediklerini kaydeden Urata, Meclis gündeminde olan Toplu İş İlişkileri Yasası'yla ilgili olarak da hükümete bir mektup yazarak, endişelerini aktardıkları bilgisini verdi.

 

Urata sözlerini şöyle sürdürdü: "1 Mayıs, genç-yaşlı, kadın-erkek bütün işçilerin, ezilen halkların, kadrolu ya da taşeron çalışanların, cezaevlerindekilerin, işsizlerindir. Yaşasın 1 Mayıs."

 

'YAŞASIN İŞÇİ VE İŞGAL GÜNÜMÜZ'

Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası Federasyonu'ndan Burcu Ayan, 129 ülkeden, 389 örgütü, 10 milyon işçiyi temsilen Taksim'de olacağını vurguladı. İşçilerin eşitsizliğe ve sömürüye karşı bir araya gelerek gücünü birleştirdiğini kaydeden Ayan, "Adil iş, herkese sağlıklı bir yaşam, sağlıklı gıda ve suya erişim, sağlıklı ve yaşanılır bir gelecek istiyoruz" dedi.

 

Ayan sözlerini, "Yaşasın Uluslararası 1 Mayıs İşçi ve İşgal Günümüz" şeklinde noktaladı.

 

IG Metal ve Almanya Sendikalar Birliği delegasyonu İsmail Demirdöğen, sendika hakkının en temel insan hakları arasında yer aldığını vurguladı.

 

Dünya çapında 91 sendikacının öldürüldüğünü, yüzlerce sendikacının işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, tutuklandığını ifade eden Demirdöğen, sendika ve sendikacılara yönelik her türden baskıya karşı mücadele ettiklerini, edeceklerini kaydetti.

 

'TAKSİM BİRİLERİNİN İCAZETİ İLE ALINMADI, ALINMAZDA'

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, dünya sendikalarının küreselleşmeye karşı güçbirliği içerisinde olduğunu söyledi, küresel sendikal birliğe ve mücadeleye önem verdiklerinin altını çizdi.

 

"İşsizlik, yoksulluk ve Kürt sorunu"nun Türkiye'nin temel sorunları, temel kaynağının ise iktidar olduğunu kaydeden Serdaroğlu, bütün ezilenler olarak 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını vurguladı.

 

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamalara da değinen Serdaroğlu, Vali Mutlu'nun kendileri ile görüşmeden böyle bir açıklama yaptığını ifade etti. Serdaroğlu şöyle devam etti: "Devletin müdahale etmediği bir alanda provokasyonda olmaz, olay da çıkmaz. Bunu son iki yıldır herkes görüyor. Taksim Meydanı birilerinin icazeti ile alınmadı, alınmaz da."

 

En kitlesel 1 Mayıs'ın Küba'da kutlandığını söyleyen Serdaroğlu, "Küba ile yarışıyoruz. 500 bini aşan bir sayı ile birlikte gücümüzü göstermek istiyoruz" dedi.

 

Taksim'e gelmeyeceği yönünde açıklama yapan Türk-İş'i de eleştiren DİSK Genel Sekreteri Serdaroğlu, "1 Mayıs'ın adresi Taksim'dir. Adreslerini şaşıranlara bunu hatırlatmak isteriz" diye konuştu. Serdaroğlu, "Teslim olmayan, bağımsız ve özgür kalan" herkesi Taksim Meydanı'na çağırdı. (ETHA)