Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden katliamında hayatını kaybeden 301 işçi arasında yeralan Sezai Kilinç'in ailesi adına avukat Hamdi Özşarlak, olayda kurusu bulunan şirket ile kamu kurumlarının yanı sıra, üyelerinin kendisine verdiği denetim ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Maden- İş Sendikası'na yönelik de ilk kez tazminat davası açtı.

Özşarlak, ayrıca Sezai Kilinç'in eşi ile iki çocuğu adına istedikleri toplam bir milyon 50 bin TL'lik tazminat tutarı için, Türkiye Kömür İşletmeleri, TKİ Eli Müessese Müdürlüğü ile yine Maden İş Sendikası'nın da hesaplarına el konulmasını talep etti.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de meydana gelen yangında, 301 madenci hayatını kaybetti. Katliamın ardından başlatılan adli soruşturmada ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi de tutuklandı.

Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin de yaptığı incelemeler sonrasında, şirkete ait Işıklar ile Ata Bacası maden ocakları, iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun bulunmayarak kapatıldı.