Soma davasında müşteki avukatlarının sorularını cevaplayan Soma Kömürleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, işçilerin iktidar partisinin mitingine götürülmeye zorlanıp zorlanmadığı yönündeki soruya "2011'deki seçimlerden önce Tayyip Bey'in Manisa'da mitingi vardı. Bizde de o sırada 3 bin kişi çalışıyordu ve rezerv bitmek üzereydi. 3 bin işçi işsiz kalmakla yüz yüzeydi. Sadece bizde değil yanımızdaki İmbat ve Uyar'da da aynı şekilde mitinge insan götürüldü. Soma'daki sahada ağustos ayında bir ihale vardı. Bizim de bunun açılması ile ilgili talebimiz vardı. İşçilerimizin işsiz kalmaması için. Ve bu ihale oldu. Biz alamadık, Demirexport firması aldı" ifadelerini kullandı.

ÇAPRAZ SORGU

Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 12. oturumu, başladı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada,  tutuklu sanıklardan Soma Kömürleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, "çapraz sorgu" olarak bilinen yöntemle, müşteki avukatlarının doğrudan sorularını yanıtladı.

Sanık Doğru, şirkette göreve başladığı 2001'den 2009'a kadar sorumluluğu altındaki ocakta 3, genel müdür olduğu 2009'dan tutuklanana kadar Eynez ocağında 5, Işıklar işletmesinde 1 ölümlü kaza olduğunu belirterek, dünyanın en zor ve tehlikeli işlerinden biri olarak tanımladığı madencilikte, ölümlü kazaların engellenemediğini söyledi.

Kazanın meydana geldiği ocağı devraldıktan sonra işçi sağlığı ve güvenliği için yüksek teknoloji yatırımlarının yanı sıra havalandırma sistemini iyileştirici düzenlemelerde bulunduklarını anlatan Doğru, yüksek teknoloji yatırımına rağmen işçi sayısının neden arttığına ilişkin soruyu, "Tam ve yarı mekanize sistemler, Türkiye'de yeni kullanılıyordu. Biz de mekanize sistemleri kullanılmasını bilen daha çok işçi olması için eğitim amacıyla fazla insan aldık" yanıtını verdi.

Doğru, ocaktaki tahlisiye ekibindekilerin büyük kısmının kazada yaşamını yitirdiğini belirterek, "Acil durum müdahale planı yapmamıza rağmen olayın büyüklüğü nedeniyle başlangıçta kaos ortamı oldu" ifadesini kullandı.

İşletmeyle ilgili tüm haberleri takip ettiğini dile getiren Doğru, olaydan kısa süre önce CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in ocakta ısı ve gaz artışı yaşandığı iddiasıyla ilgili araştırma önergesi teklifi vermesiyle ilgili haberi ise görmediğini öne sürdü.

"METAN DRENAJI YAPILMADIĞI İDDİASI"

Sanığa maden ocağında metan drenajı olup olmadığı yönünde soru yöneltilmesi üzerine mahkeme başkanı Aytaç Ballı, metan drenajı yapan bir firma yetkilisinin, "Fiyatta anlaşamadıkları için ocakta 3 ay drenaj yapılmadığı" iddiasıyla şahit olma başvurusunun kabul edildiğini aktardı.

İŞÇİLERİMİZİ AK PARTİ MİTİNGİNE GÖTÜRDÜK

Ramazan Doğru, "İşçilerinizin, AK Parti mitingine götürüldüklerine dair ifadeleri var. Bunu yetkililerce denetimler daha yüzeysel gerçekleştirilsin diye mi yaptınız?" sorusunu, şöyle cevapladı:

"O zamanki işletmemizde rezervimiz bitmek üzere, 3 bin insan işsiz kalmakla yüz yüzeydi. Yeni maden sahası ihalesi yapılacaktı. Biz de bölgedeki diğer firmalar İmbat ve Uyar Madencilik gibi, 2011 seçimleri öncesi AK Parti'nin Manisa mitingine işçilerimizi götürdük. Hükümet, icranın başıdır. Aynı yılın ağustos ayında çıkılan ihaleyi, Demir Export kazandı."

"Dayıbaşı sistemi"nin ocaklarında uygulanmadığını, deneyimli kişilerin ekip başı olarak çalıştığını ileri süren Doğru, ekip başlarının, altındakilerin üretimine göre prim almadığını savundu.

Bu arada duruşma sırasında "Hiç evlat acısı yaşadılar mı, onu sorun" diye seslenin bir madenci yakını, uyarılara rağmen sakinleşememesi üzerine salon dışına çıkarıldı.

Duruşmaya, öğle arası verildi. (Kaynak: Radikal)