Kristal- İş sendikası 20 Haziran günü, Şişecam Topluluğu bünyesindeki on cam fabrikasında başlattığı grevi sürdürüyor. Toplu iş sözleşmesinde yaşanan uyuşmazlık sonrasında greve çıkan sendika, dün cam işverenin çağrısı üzerine akşam saatlerinde Şişecam’ın İstanbul İşkule’deki yapılan görüşmede hiçbir ilerleme kaydedilmediği duyurdu.

Dün 17.’si gerçekleşen TİS görüşmelerinden de herhangi bir sonuç çıkmayınca sendika yönetimi Çayırova’dan başlayıp tüm grev alanlarına uğrayarak görüşmelere dair gelişmeleri aktarıyor. İlk durakları Çayırova’ydı. İşçilerin eşleri ve çocukları da fabrikaya gelmişlerdi. Öğlen saatlerine doğru sendika genel merkezinden gelenleri karşılamak için işçiler fabrika yolunu kapattılar.



Sloganlarla fabrika önüne doğru yüründü. Fabrika önünde halayların çekilmesinin ardından konuşmalar gerçekleşti. İlk olarak Kristal-İş Gebze Şube Başkanı Orhan Koç konuştu. Koç, konuşmasında grevin 6. gününde “işgal, grev, direniş” diyerek beklediklerini, kararlı bir şekilde talepler kabul edilene kadar mücadelenin devam edeceğini ifade etti. “Patronlar bizlere böyle davranırsa biz de şalteri indirmesini biliriz ve indirdik, grevimiz sürüyor” denilen konuşmada, patronlar saraylarda rahat içinde yaşarken işçilerin açlığa mahkum edilmesi teşhir edildi. Konuşma eylem programının açıklanması ile sona erdi.

GÖRÜŞMEDEN SONUÇ YOK, GREVE DEVAM!

Grevde olan cam işçileri, grevin 6. gününde işverenin TİS görüşmelerinde önerdiği 93 kuruşluk zam önerisini, işverenin İş Bankası hesabına yatırarak protesto etti.

Kırklareli Cam ve Otocam Sanayi yönetiminin, cam işçilerinin grevini kırma girişimi devam ediyor. Şişecam yönetiminin önceki gün fabrikadan TIR çıkmayacağına dair söz vermesine rağmen, işçiler her türlü gelişmeye karşı tedbir almıştı.

Şişecam yönetimi bugün bir kez daha fabrikadan ürün çıkartarak grevi kırmaya çalıştı. Bunun üzerine işçiler fabrika kapısı önüne oturdu. İşçilerin kararlı tutumu sonucu TIR, fabrika dışına çıkamadı. İşçiler, yol üzerine arabalarını koyarak TIR’a karşı önlem aldı.

İşçiler, fabrika yönetimine bir kez daha geri adım attırmalarını coşkulu sloganlarla kutladı.

Kırklareli fabrikasında çalışan işçiler, yönetimin grev kırıcı hamlelerine karşı nöbet tutmaya başlamışlardı.

Mersin‘de Anadolu, Paşabahçe ve Trakya Cam Sanayi A.Ş.’de çalışan bin 350 işçi, grevlerinin 5. gününde coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Kristal-İş Sendikası Mersin Şubesi önünde toplanan işçiler, buradan Özgür Çocuk Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Coşkulu sloganları ile seslerini duyurmaya çalışan işçiler, Özgür Çocuk Parkı’nda, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ile birlikte basın açıklaması yaptılar. İşçilerin eylemine Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Fazıl Türk ile Yüksel Mutlu’nun yanı sıra Baro Başkanı Av. Alpay Antmen de destek verdi.

CAM İŞÇİLERİ NEDEN GREVE ÇIKTI?

Şişecam’da örgütlü Kristal-İş Sendikası’nın, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeni ile aldığı grev kararı 20 Haziran günü hayata geçti. 5.800 işçi işbaşı yapmayarak, 6 fabrikada grev kararını uyguladı.

Cam İşverenleri Sendikası ile Kristal-İş Sendikası arasında yürütülen 24. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde anlaşmazlık konularının başında, “ücret zammı”, “düşük ücretli çalışanlar için talep edilen iyileştirme zammı”, “işe giriş ücreti” gibi talepler bulunuyor. Ayrıca işçilerin iş güvencesine ve kazanılmış haklarına dönük 2 idari madde de uyuşmazlık konuları arasında yer alıyor.

Grev kararı, Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş. (Kırklareli, Mersin, Eskişehir Fabrikaları), Anadolu Cam Sanayi A.Ş. (Mersin fabrikası), Trakya Cam Sanayi A.Ş. (Trakya Düz Cam, Trakya Otocam ve Mersin Fabrikaları), Anadolu Cam Yenişehir Sanayii A.Ş., Trakya Cam Yenişehir Sanayii A.Ş. ve Cam Elyaf Sanayi A.Ş. işyerlerinde uygulanacak.

Kaynak: Sendika.Org