Kristal-İş’le Şişecam patronu arasında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlandı. Verdikleri mücadeleyle kazanım elde ettiklerini ifade eden cam işçileri, “Daha örgütlü olsaydık daha fazla hak kazanırdık” dedi. Cam işçileri öte yandan işçiye sormadan anlaşmaya varan Kristal-İş’e tepki gösterdi.

Fırat Turgut'un Evrensel'de yer alan haberine göre cam işçileri, grevlerinin yasaklanması üzerine fabrikada bekleme ve üretimi durdurma eylemlerine başlamış, 13 gün sonra Şişecam patronu Kristal-İş’le görüşme talebinde bulunmuştu. Salı gününden itibaren başlayan görüşmelerin, bugün yapılan 3. oturumunda anlaşmaya varıldı.

Edindiğimiz bilgilere göre patron saat ücreti zammında ilk başta 1.12’yi dayatırken, kademelere göre 1.85 ila 1.91 TL (brüt) üzerinde anlaşıldı. İki yıllık sözleşme talebi ve idari maddeler de kabul edildi.  Otocamın grup sözleşmesinden ayrılıp ayrılmadığı konusu ise henüz netlik kazanmadı.

‘MÜCADELEMİZ KAZANIM GETİRDİ’

Sözleşme sonucunu Evrensel'e değerlendiren işçiler, verdikleri mücadeleyle kazanım elde ettiklerini ifade etti. Patronun bu rakamları vermek zorunda kalmasının nedeninin verdikleri mücadele olduğunu belirten Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “13 gün boyunca fabrikamızda bekledik, evimize gitmedik, çocuklarımızı göremedik. Patron birliğimizi ve kararlılığımı gördü. Bizim talebimiz taslaktaki rakamlardan geri adım atılmamasıydı. Ama şimdi çok daha iyi anladık ki daha bilinçli ve örgütlü bir mücadele yürüttüğümüz takdirde hiçbir güç bizim karşımızda duramayacak. Kazanım elde ettik ama daha örgütlü olsaydık daha çok hak elde ederdik. : Bu donem elimizdeki hakları korumakla geçti. Ama ileriki dönemlerde mücadelemiz yeni haklar almak için olacak” diye konuştu.

KRİSTAL-İŞ’E TEPKİ

Ancak cam işçileri Kristal-İş’in kendilerinin onayını almadan anlaşmaya varmasına da tepkili. Sürecin en başından beri sendika genel başkanı da dahil tüm yöneticilerin ‘İşçinin iradesiyle hareket edeceğiz. İşçiye yanlış yapmayacağız’ dediğini hatırlatan bir başka işçi, “Sendikamız bize sormadan, fikrimizi almadan imzaladı. Baştan beri işçi ne derse o olacak demişlerdi. Burada sendika hata yaptı. Bundan sonraki dönemlerde de bu konuda tabandan daha çok baskı yapmamız gerektiğini öğrendik” diye konuştu.