Kot kumlama atölyesinde çalışıp silikozis hastalığına yakalanarak yaşamını yitiren gencin çalıştığı atölyenin sahibi ilk kez Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. Duruşmada suçlamaları kabul etmeyen atölye sahibi, “Zaten işi batırdım, kapattım. Bu işin böyle olacağını bilmiyordum" dedi.

23 yaşında bir akciğer hastalığı olan silikozis hastalığına yakalanarak 2008 yılında yaşamını yitiren Mustafa Kaleli’yi 'İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme' suçlamasıyla yargılanan atölye sahibi Kemal Kaleli’nin 2. Duruşması görüldü.

ATÖLYE SAHİBİ: “BU İŞİN BÖYLE OLACAĞINI BİLMİYORDUM"

Hürriyet'in haberine göre, Anadolu Adalet Sarayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Kemal Kaleli ve avukatları ile Mustafa Kaleli’nin babası müşteki Erdoğan Kaleli katıldı. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde bir ilk olan ve 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Kemal Kaleli duruşmada, “Ölen çocuk 10 yaşından beri tiner kullanır. Bunu işe al dediler. 15 gün atölyemde çalıştı. Daha sonra gelmedi iş yerine. Sonra bana yalvardılar çocuğu tekrar işe almam için ve annesinin ısrarı ile tekrar işe kabul ettim. Başka hastalananlar da vardı. Toplamda bir ay yanımda çalıştıysa şerefim ve namusum yoktur. Zaten işi batırdım, kapattım. Bu işin böyle olacağını bilmiyordum. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. Mahkeme Başkanının, atölyede güvenlik tedbirinin olup olmadığı yönündeki soruya ise “Toz makinaları vardı. Onun dışında çalışanların kullanması için toz maskesi vardı ama toz maskesi ile çalışamadıklarını söyledikleri için bez maske takıyorlardı" diye konuştu.

"MASKELER TEK KULLANIMLIKTI, TEKRAR TEKRAR KULLANDIRIYORDU"

Duruşmada dinlenilen tanık İdris Kaleli ve Seyfi Kaleli, kumlama işleminin atölyede göz göz odalarda yapıldığını belirtti. Sanığın amcası olduğunu söyleyen tanık İdris Kaleli, “Odalarda aspiratör vardı ama yetersizdi. Göz gözü görmezdi. Kumlama işlemini yaparken normal ameliyat maskesi kullanırdık ve bu maskeler tek kullanımlık olmasına rağmen, sanık yıkatıp yıkatıp aynı maskeleri tekrar kullandırıyordu" dedi.

İŞ YERİNE İLİŞKİN RAPOR İSTENDİ

Mahkeme, Sosyal Güvenlik Kurumu’na sanık Kemal Kaleli’nin iş yeri açarken başvuruda bulunup bulunmadığı, çalışma izni olup olmadığı, iş yerinin denetlenip denetlenmediği konusunda yazı yazılmasını ve bu hususlara ilişkin rapor tanzim edilmişse mahkemeye bu raporların gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

20 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Nisan ayında hazırlanan iddianamede, Adli Tıp Kurumu'ndan alınan rapora göre maktulün ölümünün meslek hastalığı (silikozis) nedeniyle gerçekleşmiş olduğu belirtildi. İş yeri sahibi Kemal Kaleli'nin ölüme ilişkin ihmali olup olmadığı yönünde İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı bilirkişisinden alınan rapora göre de şüphelinin asli kusurlu olduğu ifade edildi. İddianamede, iş yerinin kot kumlama tesisi olarak ruhsatsız faaliyet gösterdiği belirtildi. İddianamede şu cümlelere de yer verildi; "İş ve işçi güvenliğini sağlamadan, iş yeri çalıştırma ruhsatı dahi almadan ve silikozis hastalığının büyük oranla sonuçlandığını bildiği halde, maktulü atölyesinde çalıştırarak ihmali davranışta bulunarak kasten adam öldürme suçunu işlediğine ilişkin hakkında kamu davası açmaya ilişkin yeterli delil elde edilmiştir" Sanık hakkında 'İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme' suçunu işlediği iddiasıyla 20 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

SİLİKOZİS NEDİR?

Silikozis, silika adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen bir akciğer hastalığı olarak tanımlanıyor. Bir işçinin kot taşlama işinde 6 ay çalışmasının bu hastalığa yakalanması için yeterli bir süre oluğu belirtilip, nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemiyor. Çalışma esnasında takılan maskenin ise koruyucu olmadığı belirtiliyor.