Mehmet Göcekli / Demokrat Haber

İstanbul Beyazıt'taki Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi 2005 yılında doğalgaza geçtikleri için ihtiyaç kalmadığından kömürlük olarak kullandıkları yeri tadilat yaparak salona çevirir.

Bu çalışmayı da imece usulüyle yaparlar. Zaten öyle olduğu için de bu basit iş tam iki yıl sürer. Aslında normal koşullarda 35 günde bitebilecek bir iştir yapılan.

Kilise gönüllüleri işlerinden arta kalan zamanlarda çalışırlar ve işler de doğal olarak ağır aksak gider, 35 günlük iş tam 2 yılda tamamlanır.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu gönüllü yapılan bu işte çalışanlar için sigorta ödenmesi gerektiğini belirtir.

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakıf Başkan Yardımcısı Cem Ercin işçi haklarının yok sayıldığı, sigortasız işçi çalıştırmanın bu kadar yaygın olduğu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu hassasiyetiyle şaşkınlığa düşer.

“ADAM ALLAH RIZASI İÇİN BİR ŞEY YAPAMAYACAK MI?”

Yapılanın Hristiyan oldukları için bir ayrımcılık olduğuna inanan Cem Ercin şöyle diyor:

“Ya iyide, ortada SGK talep eden insan yok. Adam Allah rızası için bir şey yapmış ve şimdi bizden çalışan veya çalışanların isimlerini istiyorlar. Kimler olduğunu bile hatırlamıyoruz. Kaldı ki gizliden birkaç kişinin ismini yazsak, onlar da çok kızarlar bize. Şimdi adam Allah rızası için bir şey yapamayacak mı?

İmece usulü camiler yapılıyor. Sordum, ‘onlardan da alırız gerekirse’ diyor müfettiş. Ama hiç alındığını duymadım.”