İSTANBUL- DİSK üyeleri, Bursa’da Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçen metal işçilerine yönelik saldırıyı protesto etti. İTÜ Ayazağa metrosunun Maslak çıkışı önünde bir araya gelen DİSK’li işçilere, Genel Başkan Erol Ekici ile yönetim kurulu üyeleri destek verdi. DİSK üyeleri, buradan sloganlarla Atatürk Sanayi Sitesi girişinde bulunan Bosch Genel Müdürlüğü önüne geldi.

 

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 6 bin Bosch işçisinin Bursa’da, “30 yıldır esaret altında yaşadıkları sendikal düzeni değiştirmek için adım attıklarını” ifade ederek, Bursa gibi birçok ilde işçilerin sendika değiştirmeye devam ettiklerini belirtti.


İşçilerin bu yöneliminin metal patronları örgütü MESS’i rahatsız ettiğini söyleyen Ekici, şöyle devam etti: “Türk Metal’in çabaları Bosch işçilerini vazgeçirmeye yetmeyince, devreye Bosch işvereni girdi. O güne kadar tarafsız olduğunu açıklayan, Bosch işçilerinin sendika seçme hakkına saygılı olacağını söyleyen Bosch işvereni, 11 Nisan’dan itibaren işe doğrudan müdahale etmeye başladı.”

 

EN BÜYÜK HATAYI YAPTILAR

İşverenin “sendikal değişimi desteklediğimiz söylenemez” diyerek tavrını ortaya koyduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı, yaşanan saldırıyı şöyle anlattı: “İşçi arkadaşlarımız 15 Nisan günü sendika seçme özgürlüğüne yapılan müdahaleleri kınamak, Birleşik Metal-İş üyesi olma iradesini bir kez daha ortaya koymak ve işvereni protesto etmek için basın açıklaması yapma kararı aldı. Bosch işçilerini her türlü tehdit ve yalanla yolundan çevirmeye çalışanlar bunda başarılı olamayınca, demokratik hakların kullanılmasına engel olmak için basın açıklamasına saldırarak en büyük hatalarını yaptılar.”


İŞÇİLER ONURUNA, GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIYOR

Bosch işvereninin Avrupa İş Konseyi, IG Metal Sendikası’na verdiği “tarafsızlık” sözünü tutmayarak güvenilirliğini ayaklar altına aldığını kaydeden Ekici, Bosch işverenine, şirketin kurucusu Robert Bosch’un meşhur sözünü hatırlattı: “Mevcut Bosch yönetimi, şirketin kurucusu Robert Bosch’un kemiklerini sızlatmıştır. Robert Bosch’un sözü herkes tarafından bilinmektedir: ‘İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim.’”

 

DİSK Genel Başkanı Ekici, Bosch işçisinin onuruna, geleceğine sahip çıkmaya devam edeceğini belirterek, Bosch işverenini sendika seçme hakkına saygı duymaya çağırdı. Ekici, Bosch işverenine bir atasözüyle şöyle seslendi: “Güneş çarığı, çarık ayağı sıkar. DİSK ve Birleşik Metal-İş Sendikası da seni sıkar. İşçilerin Birleşik Metal-İş’e geçmesine saygı duymandan başka bir seçeneğinin olmadığını bilesin.” (etha)