Bir işyerinde toplu sözleşme yapmak için gerekli olan yüzde 50 artı 1 üye şartı ise, yüzde 40'a indirilecek. Böylece, yüzde 10'luk baraj nedeniyle zorda olan sendikaların hayatta kalması sağlanmış oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanan Üçlü Danışma Kurulu Toplantısından uzlaşma çıktı. Bakanlık Müsteşar Vekili Namık Ata, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilig, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ilgili genel müdürler ve diğer yetkililerin katıldığı toplantı yaklaşık 7 saat sürdü.

Bakan Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin çalışmaları tamamladıklarını söyledi. Görüşmelerde taraflar arasında yüzde 100 mutabakat beklenmesinin mümkün olmadığını ifade eden Çelik, ancak görüşmelerde büyük oranda uzlaştıklarını dile getirdi.

Yüzde 50 artı 1 olan iş yeri barajının, kanun taslağında yüzde 40 olarak, yüzde 10 olan iş kolu barajının ise binde 5 olarak yer alacağını belirten Çelik, ancak Hak-İş’in iş kolu barajının olmaması gerektiği yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Çelik, kanun taslağının bu hafta içinde Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini bildirdi. (Radikal-Ankara)