Bursa Karacabey’de bulunan Nestlé firması toğlu iş sözleşmesi sürecinde 28 işçinin işine son verdi. 10 yıllık işçi Serkan Yücel, sendika ve işverenin işbirliği sonucunda işten çıkarıldıklarını söylüyor.

Nilay Vardar’ın bianet'te yer alan haberine göre; Nestlé’de çalışırken TİS sürecinde işten atılan işçiler, fabrikada örgütlü olan ve üye oldukları Öz Gıda İş’in TİS sürecinde işçilerin zam talebini karşılamak yerine 28 işçiyi işverene kovdurtarak grevi engellediğini iddia ediyor.

Öz Gıda İş ile işveren arasında TİS süreci devam ederken 25 Haziran’da 28 işçi önce istememelerine rağmen idari izne çıkarılıyor.
İzne çıkarıldıkları günün akşam saatlerinde sendika ile işveren arasında, işçilerin taleplerinin çok altında bir zamla (net 200 TL) TİS imzalanıyor.

İşçiler, sendikanın bu süreçte yanlarında durmaması üzerine Tek Gıda İş sendikasına geçiyor. Bunun üzerine 1 Temmuz’da tazminatsız bir şekilde işyerinde huzursuzluk çıkarıldıkları gerekçesiyle işten çıkarılıyorlar.

Aradan geçen 112 gün boyunca işe geri iade için diyalog yolunu seçen işçiler, bir sonuç alamadıkları için işe iade davası açarak İsviçre Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

10 yıllık işçi Serkan Yücel, sendika işbirliği ile işten çıkarıldıklarını ifade ederek, “Yılardır sendika toplu iş sözleşmelerinde çok düşük rakamlara imza atıyor. 10 yıllık işçiyim maaşım 1250 liraydı. Babam da bu fabrikadan emekli, o zamanlar asgari ücretin 3,4 katı maaş alırlarmış. Şu anda aldığımız maaş gün geçtikçe eriyor, hiçbir şeye yetmiyor. Bu sene sendikaya bu sorunu ilettik ve işçilerden oluşan bir komisyon kurduk. Sözleşme sürecinde sendikaya istediğimiz rakamı ilettik. Ancak işveren kabul etmedi.

Bu durumda ya grev kararı alınacaktı ya da sözleşme imzalanacaktı. Sendika ile işveren arasındaki danışıklı dövüş sonucu çıkış yolu olarak bizi işten çıkarmayı uygun gördüler. Böylece diğer işçilere de korku salınmış oldu. Düşünün ki bizi saat 2’de idari izne çıkardılar, saat 4’te sözleşmeyi imzalamışlar. Biz de bunun üzerine hakkımızı aramak ve yalnız kalmamak için Tek Gıda İş’e geçtik.”

104 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Nestlé üretimini Bursa Karacabey, Sakarya Adapazarı ve Bursa Kestel’deki 4 fabrikasında gerçekleştiriyor. 3700 kişiye doğrudan, 6000’in üzerinde kişiye dolaylı olarak istihdam sağlıyor. 1927’de Türkiye’nin ilk çikolata fabrikasını kurarak üretime başlayan Nestlé, bugün 12 kategoride 800’ün üzerinde ürünü ve 50‘ye yakın markasıyla faaliyet gösteriyor.