Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Tuncer, şeker fabrikalarının özelleştirildikten sonra kapatılacağına dikkat çekerek, bu durumda 300 binin üstünde pancar çiftçisinin pancar tarımından dışlanacağı, 13 binden fazla çalışanın işsiz kalacağı, aileleri ile birlikte düşünüldüğünde bundan 2 milyon kişinin etkileneceği uyarısında bulundu.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesine karşı çıkarak, "Şekerde özelleştirme; işsizlik, kaçakçılık ve ithalatta patlama demektir" uyarısında bulundu. ZMO, dün yapılan ihalelerin iptal edilmesini istedi.

 

Yazılı açıklama yapan Tuncer, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından dün yapılan ihalelerde, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının yer aldığı (Portföy-C) için 656 milyon dolar; Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikalarının yer aldığı (Portföy B) için de 266 milyon dolar teklif verildiğini hatırlattı.

 

Tuncer, Türkiye'nin toplam pancar şekeri talebinin yaklaşık yüzde 50'sinin 25 fabrikası ile üretime devam eden Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından karşılandığını belirtti.

 

Daha önceki ihalelerin Danıştay tarafından iptal edildiğini anımsatan Dr. Tuncer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda ısrar edilmesinin hukuka ve kamu yararına aykırı olduğunu belirtti.

 

2 MİLYON KİŞİ DOĞRUDAN MAĞDUR OLACAK

 

Şeker fabrikalarının özelleştirildikten sonra, Tekel'de olduğu gibi kapatılacağına dikkat çeken Tuncer, bu durumda 300 binin üstünde pancar çiftçisinin pancar tarımından dışlanacağı, 13 binden fazla şeker fabrikası çalışanının işsiz kalacağı, aileleri ile birlikte düşünüldüğünde bundan 2 milyon kişinin etkileneceği uyarısında bulundu. Tuncer, yan sektörler göz önüne alındığında ise yaklaşık 6 milyon kişinin olumsuz etkileneceğini belirtti.

 

ZMO Başkanı, bunun dışında özelleştirmenin ve fabrikaların kapanmasının yaratacağı sonuçları şöyle sıraladı:

 

-İşsizlik artacak.

 

-Büyük şehirlerin varoşlarına göç artacak.

 

-Türkiye, şeker ve şekerin yan ürünleri olan melas, küspe, yem, alkol gibi ürünlerde dışa bağımlı hale gelecek.

 

-Türkşeker'in yan kuruluşları olan makine fabrikaları, Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası, Şeker Enstitüsü, Tohum İşleme Fabrikası gibi ender ve yetkin kuruluşlar da kapatılacak ve Türkiye başta mevcut sanayi tesislerine yönelik makine ve elektromekanik aygıtlar üretimi olmak üzere şeker ve tohum alanındaki Ar-Ge faaliyetlerinden vazgeçmek zorunda kalacak.

 

-Daha ucuza şeker üretildiği gerekçesi sanayi şekeri tümüyle mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerlere dayandırılacak.

 

ŞEKERDE DIŞA BAĞIMLI HALE GELİNECEK

 

NBŞ sanayi piyasasının yüzde 75'ine çok uluslu şirketlerin egemen olduğuna dikkat çeken ZMO Başkanı Tuncer, dolayısıyla üretilen katma değerin de bunlara transfer edileceğini belirtti. Tuncer, Türkiye'nin şeker ithal etmek zorunda kalacağını kaydetti ve dünyada şeker fiyatlarının sürekli arttığına dikkat çekti.

 

Tuncer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için yapılan ihalelerin derhal iptal edilmesini, Türkşeker'in özelleştirme kapsamından çıkartılmasını istedi. (ETHA)