Hükümetle yandaş sendika Memur-Sen arasında kimselere duyurmadan bağlanan sözleşme, kamu çalışanlarının büyük tepkisini çekiyor.

Bu oldu bittiyi kabul etmeyen KESK, 20 Ağustos’ta Ankara’da buluşmak üzere 16 Ağustos’tan başlayarak yürüyüşe geçiyor.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Toplu İş Sözleşmesi’ne (TİS) yönelik tepkilerini ortaya koyacaklarını belirterek, 16 Ağustos Cuma günü Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Trabzon’dan Ankara’ya yürüyeceklerini söyledi.

Hükümet ile memur sendikaları arasında 1 Ağustos’ta başlayan TİS görüşmelerinde sendikaların talepleri kabul görmedi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 2014 ve 2015 TİS’te oluşturdukları bir takvim olduğunu belirterek, “Bu takvim 21 Ağustos’a kadar hem genel toplu sözleşme hem de iş kolları düzeyindeki toplu sözleşmeleri ebatlaşacaktı. Ancak çalışma programımızda arife günü olan Çarşamba günü yarım gün olması itibariyle aslında o gün resmi görüşmeler yoktu. Çalışma Bakanlığı kendi komisyonunu çalıştırıp o sabah da Memur-Sen’i çağırmak suretiyle Memur-Sen ve hükümet, KESK ve Kamu-Sen’den habersiz bir şekilde karşılıklı uzlaşmışlar. Bu uzlaşmadan bizim haberimiz Çarşamba günü yani arife günü saat: 12.05’te olmuştur” diye kaydetti.

KURNAZLIK VE DALAVERE

Toplu sözleşmenin KESK ve Kamu-Sen’den habersiz, hukuki olmayan bir şekilde Memur-Sen ve hükümet arasında imzalandığını dile getiren Özgen, bayram öncesi Memur-Sen’in hükümetin taleplerine boyun eğdiğini ifade etti. Bir kez daha Türkiye’deki kamu emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarının hükümete peşkeş çekildiğine dikkat çeken Özgen, “Bu imzalanan toplu sözleşme her ne kadar Memur-Sen’in yetkili olup imzası olsa da içeriği ve kapsamı açısından Türkiye’deki kamu emekçileri için bir anlam ifade etmediğini ve Türkiye’de ki kamu emekçilerinin bunu kabul etmediğinin altını çizmek istiyorum” ifadesinde bulundu.

MEMUR-SEN ALET OLDU


Hükümetin verdiği zam önerisine de değinen Özgen, “Hükümetin zam önerisi kamu emekçilerini yoksulluğa, sefalete mahkum eden yaklaşımlardır. Şu anda hükümet yetkilileri, tahminen olası enflasyon oranının önünüzdeki süreçte yüzde 8.8 olacağını ifade etmelerine rağmen o haliyle Memur-Sen’le ortalaşarak ortaya çıkardıkları bu yüzdelik zam, bu enflasyonun altındadır. 2014 için enflasyon rakamlarının da yansıtılmamış olması kamu emekçileri açısından büyük bir kayıptır. Aynı zamanda hükümet her zamanki kurnazlığı ile kamu çalışanlarını bir kere daha kandırmıştır. Ve Memur-Sen de bilerek ve isteyerek kamu emekçilerini kandırılmasına hükümetle beraber ortaklık yapmıştır” diye konuştu. (Özgür Gündem)