SES Diyarbakır Şubesi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Hemşireler Birliği’nin (ICN) “sağlık sektöründe işyeri şiddeti ” başlıklı ortak raporuna göre, sağlık çalışanlarının yüzde 50’sinden fazlası mesleklerini uyguladıkları herhangi bir zamanda şiddete maruz kaldıklarını açıkladı.

TÜRKİYE’DE ŞİDDET DAHA DA ARTTI

Türkiye’de şiddet oranının daha da arttığına dikkat çeken SES Diyarbakır Şubesi şunları kaydetti:

“Sağlık alanında hizmet veren kamu emekçileri diğer iş alanlarında çalışanlara göre 16 kez daha fazla saldırıya uğramaktadır. Maalesef bu tabloda yer edinen ve 17 Nisan 2012 günü Gaziantep’te çalışan genç meslektaşımız Dr. Ersin Arslan'ı bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu kaybetmiştik. Bu olay hepimizi üzmüş ve derinden etkilemişti.”

SAĞLIK EKİPLERİNİ POLİS DE DAHİL 5 KİŞİ DARP ETTİ

Dün akşam saatlerinde Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi (DÜTF) Hastanesinin Hematoloji servisinin yoğun bakım ünitesinde çalışan Rabia Yeşim Ünal, Emrullah Sevim, Veysi İlan ile Gülay Ateş’in servise silahla giren ve yoğun bakımda yatan Kasım Uslu isimli hastanın yakınları olduğunu söyleyen ve aralarında polisin de olduğu 5 kişi tarafından darp edildiğini belirtti.

Burada bir güvenlik zaafiyetinden söz eden SES Diyarbakır Şubesi, “Bu ve benzeri vakalardan ders çıkartılmaması asıl olarak yönetenlerin sağlık çalışanlarına bakış açısını ve yaşamlarına vermiş oldukları değeri ortaya koymaktadır” dedi.

ŞİDDETİ CAYDIRICI DÜZENLEMELER YASALAŞTIRILMALI

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarına karşı şiddet konusunda yeterli düzenleme ve planlama yapmamasının, güvenlik açısından yeterli tedbir almamasının çalışanların hayatını tehlikeye koyduğuna dikkat çekildi.

SES Diyarbakır Şubesi, “Bu vakaların yaşanmaması için şiddet ve güvenlik konusunda yapmış olduğumuz tüm uyarılara rağmen yetkililerin herhangi bir adım atılmamasını da anlayabilmiş değiliz” diye devam etti. Ve yetkililere, sağlık çalışanlarına yönelik şiddette caydırıcı düzenlemelerin yasalaşmasını, alınacak önlelerin de samimi ve sonuç alıcı olması çağrısı yapıldı.