Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları 2 Nisan 2014 Çarşamba günü saat 12.30‘da hastane bahçesinde toplanarak Sağlık Bakanlığının döner sermaye uygulamasını protesto  etti. Eyleme  büyük bir katılım oldu.

Sağlık çalışanları adına yapılan açıklamada döner sermaye sisteminin adaletsizlik  ve eşitsizliklerle dolu olduğu, kendilerinin emeği ve katkısının yok sayıldığı belirtildi. 

Açıklamada "emeğimizin karşılığını almak için Türkiye genelinde dilekçe kampanyası başlattık. Sendika ayrımı yapmaksızın bütün çalışanlar birleştik, bugün başta Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili makamlara taleplerimizi içeren binlerce dilekçeyi gönderiyoruz" denildi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) ve Genel Sağlık İş sendikasının aktif destek verdiği eylemde Tepecik Eğitim Hastanesi Çalışanları adına basın açıklamasını Hemşire Yasemin Çınar Gers yaptı.

Yasemin Çınar Gers yaptığı açıklamada; "Bizler burada, adaletsizlik ve eşitsizliklerle dolu olan döner  sermaye sistemine yönelik itiraz ve isyanımızı belirtmek için toplandık.  İtiraz ediyoruz;

Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan biz hemşireler, ebeler, laborantlar, teknisyenler, memurlar, hizmetliler, mühendisler, röntgen teknisyenleri  ve teknikerleri, anestezi teknisyenleri ve teknikerleri, terziler, veri hazırlama ve kontrol işletmenleri, diyetisyenler, sosyal hizmet uzmanları, biyologlar, kimyagerler, psikologlar,  çocuk gelişimcileri, fizyoterapistler, odyoloji teknikerleri, sağlık teknisyenleri ve teknikerleri, tıbbi sekreterler, acil tıp teknisyenleri olarak emeğimizin yok sayılmasını kabul etmiyoruz.

Gece- gündüz, hafta sonu, bayram demeden insan sağlığı için 24 saat kesintisiz zor koşullarda çalışan nöbet, icap ve fazla çalışma uygulaması ile haftalık çalışma süresinin çok üzerinde görev yapan bizler yoksulluk  sınırının altında bir ücrete mahkum ediliyoruz. Döner sermaye sistemi emeğimizi yok sayıyor. Bunu kabul etmiyoruz!

Bizler çalışanların katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirinin adil bir şekilde dağıtılması için, tüm  hizmet sınıflarını kapsayacak şekilde aşağıdaki düzenlemenin yapılmasını istiyoruz." dedi.    

Taleplerinin;                                                 

 1- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 9 uncu maddesi uyarında her ayın 15’inde  ödenen sabit ek ödeme  net tutarı kadar,  Döner Sermaye Ek Ödemesinin yapılacağı aylık dönemlerde de,  hastanemizde  aktif çalıştığı gün sayısı oranında ayrıca ek ödeme ödenmesi,                                                    

 2- Ek ödeme adı altında ödenen tüm ücretlerin emekliliğe yansıtılması olduğunu söyledi.

Katılan ve katkı koyanlara teşekkür etti.  Yasemin Çınar Gers mücadelelerini başarıya ulaştırmada kararlı olduklarını eylem ve etkinliklerin haklarını alıncaya kadar süreceğini açıkladı. 

Eylemde konuşan SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır; ‘’SES olarak eylemi sonuna kadar destekliyor ve katılıyoruz. Burada başlayan bu haklı ve güzel mücadaleyi Türkiye genelinde sürdüreceğiz. Sürdürmeliyiz. SES olarak bu haklı mücadele için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Buradan söz veriyorum SES bu mücadelede  tüm gücü ve enerjisi ile olacak, birlikte kazanacağız.

Tepecik hastanesinde başlayan bu kıvılcım tüm Türkiye ye yayılacaktır. Bugün burada SES sendikasının yanı sıra Türk Sağlık Sen ve Genel Sağlık İş sendikasıda  var. Güzel bir birliktelik oluştu bu birliğe tüm sendikaları davet ediyoruz. Şimdi bir araya gelme zamanı. Bu mücadeleye katılan tüm arkadaşlara , sendikalara teşekkür ediyorum‘’ şeklinde konuştu.

Türk Sağlık Sen Şube başkanı Şenol ATICI  konuşmasında Türk Sağlık Sen olarak mücadelenin içinde oldukları, her aşamada destek ve katkı sunduklarını dile getirdi.

Atıcı; "Sendika olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Bu güzel birlikteliği büyüterek   başarılı  olmasını sağlamak boynumuzun borcu. Hep birlikte başarıya ulaştıracağız. Bu çalışmayı yapan ve katılan arkadaşlarımıza, sendikalarımıza buradan teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu. 

Atıcı konuşmasını,  ‘’Eylemde olmayan Türkiye genelinde yetkili sendikayı da bekliyoruz’’  çağrısı ile bitirdi.

Genel Sağlık - İş Genel sekreteri   Zekiye Bacaksız yaptığı konuşmada Genel Sağlık - İş Sendikası 'nın  eyleme olan katılım, destek ve katkısının  süreceğini, döner sermaye sistemine karşı yapılacak eylem  ve etkinliklerde yer alacaklarını belirtti.

Yoğun katılımın olduğu eylem toplanan 1500 dolayında dilekçenin  PTT 'den Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Kamu Hastaneleri Başkanlığına gönderilmesi ile son buldu.

(Demokrat Haber)