Bursa'da Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikası bulunan ve günde 1300'e yakın otomobilin üretildiği Oyak Renault'ta yönetim tarafından, dün geceki ve bu sabah yapılması gereken üretim, teknik arıza gerçekçe gösterilerek yapılamadı.

Alınan bu karar işçilere SMS ile bildirildi.

Birleşik Metal Sendikası Bursa Temsilcisi Ayhan Ekici, Oyak Renault Yönetimi'nin üretimi durdurman nedeninin farklı olabileceğini söyledi. Ekici, kendilerine ulaşan bilgiye dayanarak 15 işçinin cep telefonu ile aranarak çıkartıldıklarının kendilerine tebliğ edildiğini anlatırken, "Yönetim, asgari ücretteki artışın kendilerine yansıması ve geçtiğimiz mayıs ayında yapılan eylemler sonrası kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmemesini protesto eden işçileri çıkartıyor. Şu anda 15 olan bu sayı sürekli artıyor" dedi.

Bu arada 4 bin 800'ü 'mavi yakalı' olmak üzere yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı Oyak Renault Fabrikasında üç vardiya olarak gerçekleştirilen çalışma ile günde ortalama bin 300'e yakın otomobil üretiliyor.

‘BİZİM DÜŞTÜĞÜMÜZ HATAYA DÜŞMESİNLER’

Renault işçilerine seslenen TOFAŞ işçileri, “Bizim düştüğümüz hataya düşmesinler. Ne olursa olsun birliklerini sağlam tutsunlar ve atılan arkadaşların işe geri alınması için mücadelede olsunlar” dedi.

Metal direnişinde TOFAŞ’ta 3 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrikaya girmiş ve 150 işçi daha işten atılmıştı. Renault’a destek mesajları ileten ROFAŞ işçiler, “Bizim düştüğümüz hataya siz düşmeyin” uyarısında bulundu.

TOFAŞ işçileri, “Metal direnişi sonrası bizler birliğimizi koruyamadık ve ilk etapta iki arkadaşımız işten çıkarıldı. Biz birliğimizi kuramadığımız için bu arkadaşlara sahip çıkamadık ve işten çıkarmaların ardı arkası kesilmedi. Şimdi aynı durum Renault’ta çalışan kardeşlerimizin başına geldi. Bizim düştüğümüz hataya düşmesinler. Ne olursa olsun birliklerini sağlam tutsunlar ve atılan arkadaşların işe geri alınması için mücadelede olsunlar. Yoksa bu süreç bugün 5 işçiyle başlar yarın yüzleri bulur” dedi. TOFAŞ işçileri şöyle devam etti: “Gün birlik günüdür, gün kenetlenme günüdür, birlik günüdür. Sendika ayrımı yapmaksızın bu dayanışmayı yükseltip işten çıkarılan arkadaşlara sahip çıkmalılar. Biz TOFAŞ işçileri olarak Reno’da çalışan onurlu kardeşlerimizin sonuna kadar yanındayız.”