Polis sendikası kurulması için Ankara Valiliği'ne başvuranlar tarafından verilen dilekçenin, "yasalar gereği polisin sendika kurma hakkı yok" gerekçesiyle reddedildiği bildirildi. "Emniyet-Sen"i kurmak için yedi kurucu polis memurunca dün (9 Kasım) verilen başvuru dilekçesinin reddedilmesi konusunda girişimin sözcüsü konumundaki Abdurrahman Yılmaz, dilekçe haklarının engellendiğini, ret gerekçesinin dayandırıldığı kanun hükmünün Türkiye'nin kabul ettiği uluslararası anlaşmalara aykırı olması nedeniyle sendikalaşma önünde engel bulunmadığını belirtti.

Dilekçeyi 29 bin polis memuru adına Ankara Valiliği'ne vermek istediklerini, yasağın kalkması ve sendikanın kurulması halinde temsil edecekleri polis sayısının 180 bine ulaşacağını söyleyen Yılmaz, kendilerine uluslararası örgütlerin de destek verdiğini açıkladı.

Hürriyet'in haberine göre polisin gerek Anayasa, gerekse Türkiye’nin imza attığı uluslararası sözleşmeler gereği sendika kurabileceğini vurgulayan Yılmaz, emniyet güçlerinin sendikalaşması önündeki tek hükmün 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda bulunduğunu, ancak yasaların hem Anayasa’ya hem de imzalanan uluslararası anlaşmalara aykırı olamayacağı kuralı çerçevesinde polisin sendika kurmasının önünde yasal bir engel bulunmadığını belirtti.

"16 BİN POLİS KURUMUYLA DAVALIK"

Polisin sahipsiz kaldığını, sorunlarını anlatabileceği, çözüm arayacağı bir platform olmadığını, 200 bini aşkın polis memurunun infial içinde olduğunu ve çok sık intihar, cinnet vakaları yaşandığını söyleyen Yılmaz, "'Senin sorunun nedir' diyen yok. Çözüm arayacağımız, sorunları dile getireceğimiz bir platform yok" dedi.

Emniyet Kanunu’nun 1937’de çıktığını, Polislerin 1978 yılındaki disiplin tüzüğüne göre yargılandığını ifade eden Yılmaz, 16 bin polisin kurumuyla davalık olduğuna dikkat çekerek, "Bu, disiplin tüzüğünün keskinliğinden kaynaklanıyor. Amiriniz 'Niye elin cebinde, niye selam vermedin' gibi basit gerekçelerle dört ay kıdem durdurma cezası verilebiliyor. İstanbul’da sekiz kişi bir polis memurunu dövdü; dövenler değil dövülen açığa alındı" dedi. (imc)