Petrol-İş yaptığı açıklamada hedeflerinin önemli bölümünün hayata geçirdiklerini ifade etti ve ekledi: "Esas kazanım Tüpraş'ta örgütlü gücümüzü pekiştirerek, gücümüze güç katmak olmuştur."

İSTANBUL- Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) ile Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

1 Ocak 2011-31 Aralık 2012 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi'nde sendika işverenin ilk 6 ay için yüzde 7, ikinci 6 ay için yüzde 4 oranında zam teklifini kabul etti.

Toplam 3 bin 443 çalışanı ilgilendiren bu sözleşme ile ücretlere birinci yılı takip eden her altı ayda da ücretler enflasyon oranında artırılacağı bildirildi.

'HEDEFLERİMİZİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜNÜ HAYATA GEÇİRDİK'

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, Petrol-İş'in TİS'teki hedeflerinin önemli bölümünü hayata geçirdiğini belirtti.

Beş ay boyunca süren görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması ve grev yasağı kapsamında olması nedeniyle Tüpraş Toplu İş Sözleşmesi'nin Yüksek Hakem Kurulu'na gönderildiğini hatırlatan Öztaşkın, taraflar arasında varılan anlaşma sonucu sözleşmenin 4 Temmuz 2011 tarihinde imzalandığını duyurdu.

Öztaşkın, 10 Şubat 2011 tarihinde başlayan görüşmelerde Petrol-İş'in, bu dönem Tüpraş toplu iş sözleşmesinin ana hedefinin; giderek yaygınlaşan taşeron işçiliğinin kısıtlanması ve taşeron işçisi çalıştırmanın kural ve prensiplerinin belirlenmesi, mevcut vardiya sisteminin devam ettirilmesi, ilk giriş ücretinin toplu iş sözleşmesine yazılması ve 2011 yılı itibariyle güvenlik personeline uygulanan ilk giriş ücretindeki farklılığın ortadan kaldırılması, Proje ve Yatırımlar Müdürlüğü'nde çalışan teknik eleman ve teknik ressamlara prim verilmesi, shut-down priminin kapsamının genişletilerek ECK personeline de verilmesi, yıllık izin sürelerindeki farklılığın kaldırılması, izin ödentisi verilmesi ve ücret zammı olarak belirlendiğini hatırlattı.

SÖZLEŞME SONUCUNDA NELER ELDE EDİLDİ?

Öztaşkın imzalanan tolu iş sözleşmesiyle ise neler sağlandığını ise şöyle açıkladı: "İmzalanan TİS ile taşeron işçiliğinde, mevcut uygulamanın kısmen de olsa kısıtlanması ve bu işin kural ve prensiplerinin işverence çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenmesi sağlandı. Vardiya sistemi değişikliğinin TİS'in uygulama döneminde gündeme getirilmemesi, gündeme getirildiği taktirde Petrol-İş'in karşı tavrının olacağı bildirildi. İlk giriş ücretinde ise son toplantılarda güvenlik personeline uygulanan yüzde 65'lik oranın yukarıya çekilmesi hedeflendi ve bu oranın yüzde 70'e çıkması sağlandı. Sendikamız, primlerde ise 'Proje ve Yatırımlar Müdürlüğü'nde çalışan teknik eleman ve teknik ressamları' skalada bir üst gruba taşıyarak hedefine ulaştı. ECK personelinin de shut-down priminden yararlanmaları sağlandı. Sendikamızın, birleştirilmiş sosyal haklarda 180 TL rakamına ulaşılmasında izin ödentisi talebi etken oldu."

Ücret zammının TİS görüşmelerinin en önemli konusu olduğuna vurgu yapan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, "Sendikamızın 6'şar aylık dilimler halindeki ücret zammı talebine işveren, 2010 yılının son 6 ayında gerçekleşen yüzde 2.72 oranındaki enflasyonu referans alarak zam teklifini düşük tutmuş, bu durum sözleşmenin tıkanmasına da neden olmuştu. Yapılan müzakereler sonucunda, birinci 6 ay için yüzde 7, ikinci 6 ay için yüzde 4, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de gerçekleşen enflasyon oranında ücret zammı yapılmasında anlaşma sağlandı" dedi.

'TÜPRAŞ'TA ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZ PEKİŞTİ'

Bugüne kadar yapılan 11 Tüpraş toplu iş sözleşmeleri görüşmesi sonucunda hedeflerinin önemli bölümünü hayata geçirdiklerini ifade eden Öztaşkın, şöyle devam etti: "Sendikamızın esas kazanımı ise Tüpraş'ta örgütlü gücünü pekiştirerek, gücüne güç katmak olmuştur. Kazanımlarda elbette ki esas pay, bütün rafinerilerde inançlı, kararlı, mücadeleci ve örgütlü bir tavır ortaya koyan Petrol-İş üyelerinindir."

ETHA