1 Ocak’tan itibaren asgari ücretin 1300 TL olacağı duyuruldu. Ancak Van’da yıllardır fiili olarak “bölgesel asgari ücret” uygulanıyor.

Çatışmalı süreçle birlikte işsizliğin artmasını fırsat bilen patronlar, bir çok işçiyi asgari ücretin altında bir ücretle, esnek ve güvencesiz çalıştırıyor.

Umut Yeğin’in Evrensel’de yer alan haberine göre, Asgari ücretin bile altında bir ücretle çalıştırılan işçiler, zammın yeterli olmadığını, olsa bile kendi ücretlerinde bir artışın olmayacağını söyledi. İşçiler yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret istediklerini dile getirdi.

GÜNLÜK 15 LİRAYA ÇALIŞIYORLAR

Asgari ücret dahi alamadan çocuk yaşlarda fırında çalışmaya başlayan Murat Tuncer ve Bülent durumlarını anlattı.

Murat 13 yaşında ve 15 kişilik ailesi var. Asgari ücreti dahi alamadığını söyleyen Murat, “Evin tüm yükü ben ve ağabeyimin omzunda. Ben zaten burada asgari ücretle bile çalışmıyorum.

Günlük 15 lira ücretle çalışıyorum. Sabah 7’de işe başlıyorum. Akşam saat 9 ya da 10 gibi eğer müşteriler biterse çıkabiliyorum. Bazen gece saat 11’e kadar çalıştığım oluyor. Haftalık iznim yok. İşe gelmezsem ücretimden kesinti oluyor” diyor. Bülent de günlük 15 liraya çalışıyor.

ÇATIŞMALAR İŞSİZLİĞE VE UCUZ İŞ GÜCÜNE YOL AÇIYOR

Asgari ücretin 1300 lira olsa bile dört çocuklu bir aileyi geçindiremeyeceğini vurgulayan döner ustası Derviş Uzkan ise “Memlekette ne yazık ki bu ücret açlık sınırının çok altında belirleniyor” dedi. Çatışmalı süreçle birlikte asgari ücret artışının insanların ilgisini çekmediğine dikkat çeken Uzkan, “Patronlar asgari ücretin çok altında bir fiyata çalışacak eleman bulabiliyor. Bunun nedeni ise çatışmalardan dolayı artan işsizlik” diye konuştu. Sekiz kişilik bir aileye bakmakla yükümlü olduğunu söyleyen Uzkan, şöyle devam etti: “Maalesef çocuklarım da özellikle yaz aylarında tarlada, bahçede okul harçlıklarını çıkarabilmek için çalışmak zorunda kalıyorlar. Eğer çalışmazlarsa okuyamayacaklar.”

Son vergi zamlarıyla birlikte asgari ücretin 1300 lira değil, 1800 lira da olsa bir değişikliğin olmayacağını belirten Uzkan, “Dört kişilik bir ailesi olan bir işçinin en az 1500 ile 1800 lira arasında bir ücret alması gerekiyor. Sadece çocuklarını okutabilmesi için. Geleceklerini garanti altına almaları için demiyorum. Sadece okutabilmeleri için” diye konuştu.

GÜNDE 14-15 SAAT ÇALIŞTIRILIYORUZ

İşçiler olarak haklarının yeterince yerine getirilmediğini ve çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini söyleyen market işçisi Fırat Eren ise “Çalışma saatleri olsun, şartlar olsun. Mesela biz vardiyalı olarak çalışıyoruz. Bir gün sabah saat 8’de başlayıp akşam saat 10’da bitiyor. Diğer gün ise sabah saat 10’da başlayıp, akşam saat 8’de bitiyor” dedi.

Bu koşullarda sadece market işçilerinin değil bir çok işçinin çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken Eren, şunları söyledi: “Günde on dört, on beş saat çalışan işçiler asgari ücret alıyor. Asgari ücretin 1300 lira olduğuna sevinenler bile var açıkçası.” Asgari ücretin artmış haliyle de ihtiyacı karşılayamayacağını söyleyen Eren, “Bence bir ailenin yoksulluk sınırının altında olmadığı bir ücret olmalı asgari ücretin miktarı” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ BİLE MAAŞLARINDAN ŞİKAYETÇİYSE ASGARİ ÜCRETLİ NE YAPSIN

İş bulmanın zaten zor olduğunu belirten fırın işçileri Emrah Demir ve Abdullah Akkuş ise bu artışın kalabalık ailelere bakmakla yükümlü olduklarından bölgede çalışanlara bir faydası olmayacağını belirtti.

Fırın ustası Davut Demir ise milletvekillerinin dahi maaşlarından şikayetçi olduklarına dikkat çekerek “Bir milletvekili dahi bugün aldığı maaştan şikayetçiyse bu ücret artışı hiçbir şeydir. Üç, beş nüfuslu aileyi düşünün bunun kirasıdır, yakıtıdır, gıdasıdır bunları hesaba kattığımızda 1300 lira hiç bir şeyi karşılamaz” dedi.

On kişilik bir aileye baktığını belirten Garson Önder Teker ise “Ben asgari ücretle çalışıyorum ama bu ücret bana yetmiyor. 1500 lira dahi olsa yine de yetmez.

1300 lira ile bir aileye, çoluk çocuğa nasıl bakılır” diye konuştu. Seçimler öncesi ücret artışlarının gündeme gelip hatırlandığına dikkat çeken Döner Ustası Özal Turna da şunları söyledi: “1300 lira çok az bir miktar. Bence asgari ücretin en az 1500 ile 1700 arasında olması gerekir ki geçimimizi sağlayabilelim.”