Pakistan’da IMF anlaşması doğrultusunda havayollarının özelleştirilmesi havayolu işçilerini eyleme geçirdi. İşçiler iki saatlik iş durdurma eylemi gerçekleştirdi, hükümeti uyardı.


Pakistan’da 2013 yılında etkisini gösteren ve halen devam eden ekonomik kriz sürecinde, IMF ile masaya oturmak zorunda kalan Navaz Şerif hükümeti, IMF ile üç yıllığına 6,7 milyar dolar karşılığında yapılan anlaşma sonucunda vergileri yükseltme, elektrik zammı ve bazı devlet işletmelerinin özelleştirilmesi taahhüdü vermişti. Taahhütler kapsamında elektrik zamları hızla devreye sokulurken, özelleştirmelerin de ilk somut adımları gelmeye başladı.

Pakistan Uluslararası Havaalanı’na (PIA) bütçeden ayrılan payda kesintiye gidilmesinin ardından şirket için özel sektörden destek alımına gidildi. Peşi sıra şirketin yüzde 26’sı özelleştirildi. Haziran 2016’da tamamlanması planlanan özelleştirme kapsamında 18 bin çalışanın işsiz kalacağı ifade edilirken, havayolu işçileri geçtiğimiz hafta eylem süreci başlattı. Sendikaların öncülüğünde havayolu çalışanları ülke genelinde iki saat iş durdurma eylemi gerçekleştirdi. Eylemin sadece uyarı niteliğinde olduğu, özelleştirme sürecinden geri dönülmemesi halinde daha uzun soluklu grevler yapacaklarını da söyleyen işçiler, haklarının gasp edilmesine asla müsaade etmeyeceklerini de dile getirdi. (Sendika.Org)