Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İç Güvenlik Yasası’nın da etkisiyle sendikal hak ihlallerinin arttığını duyurdu. KESK, 1 Şubat’tan bugüne yaşanan sendikal hak ihlallerine ilişkin raporunu, dün KESK Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Raporu paylaşan KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fatma Çetintaş, “Siyasi ve çalışma yaşamımız AKP’nin topyekûn saldırısı altında. Fiili ve meşru mücadelenin yükseltilmemesi durumunda bu baskıların daha vahim bir hale geleceğinden eminiz. Bizler mücadele kararlılığımızı ve savaşa karşı barışa sahip çıkacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

BİR YILDA BİN SÜRGÜN!

Sendikalara yönelik planlı ve sistematik bir saldırının söz konusu olduğunu belirten Çetintaş, “OHAL uygulamalarından olan sürgün, çalışanın isteği dışında görev yeri ve görev değişikliği, toplu tutuklama furyasına benzer tarzda temel baskı yöntemi haline gelmiştir” diye konuştu. 1 Şubat-7 Ağustos tarihleri arasında 42 KESK üye ve yöneticisinin sürgün edildiğini söyleyen Çetintaş, son bir yıl içinde yaklaşık bin sendikalı emekçinin sürgüne maruz bırakıldığını kaydetti. Çetintaş, “OHAL döneminde bile bir yıl içinde bu yoğunlukta sürgünden bahsedilemez” ifadelerini kullandı.

YASADAN KAYNAKLI

Emekçilerin işten atılma korkusuyla birçok hak ihlalini konfederasyona iletmediğine de dikkati çeken Çetintaş, “Grev hakkımızı engelleyen, örgütlenme özgürlüğüne aykırı, sendikal faaliyetlerimize müdahaleler içeren 4688 sayılı yasadan kaynaklı ihlalleri bu raporumuza yansıtmadık” dedi.

3 Ağustos’ta başlayan kamu çalışanlarına ilişkin toplusözleşme görüşmelerinin özgür bir toplusözleşme sürecine işaret etmediğini de belirten Çetintaş, yandaş konfederasyon dışında kalan sendikal örgütlenmelerin kendi üyeleri adına toplusözleşme (TİS) yapma hakkının gasp edildiğini vurguladı.

Rapora göre son altı ayda yaşanan sendikal hak ihlallerinden bazıları şöyle:

*Sendikal faaliyetleri nedeniyle Eğitim Sen Bitlis Şube Başkanı’na bir yıl süre ile kademe ilerleme cezası verildi.

*En az 607 KESK’liye aylıktan kesme ve idari para cezası verildi.

*5 KESK’li işten çıkarıldı.

*47 KESK’liye açılan disiplin soruşturmalarıyla uyarı ve kınama cezası verildi.

*53 KESK yöneticisi ve üyesi çeşitli soruşturma ve baskılarla sendikal ayrımcılığa uğradı, mağdur edildi.

(Kaynak: BirGün)