Tekstil İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Muzaffer Subaşı, Suriyeli mültecilerin insani gereksinimlerinin karşılanması ve "ucuz iş gücü"ne dönüştürülmemesi çağrısında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Suriyelilere kimlik dağıtılarak ve çalışma izni verileceğini açıkladığına işaret eden Subaşı, "Hükümetin yanlış politikalarıyla büyüyen ve büyük bir insanlık dramına dönüşen Suriye iç savaşı mağdurlarının önemli bir bölümü Türkiye’de yaşam mücadelesi veriyor" dedi.

Suriyelilerin, kayıt dışı ekonominin ve istihdamın da bir parçası haline getirilmeye başlandığına işaret eden Subaşı şunları söyledi:

"Türkiye’nin kayıt dışı konusundaki sicilinin hiç de parlak olmadığı bilinmektedir. Suriyeliler yaşamak için köle gibi çalışmaya mecbur bırakılmaktadır. Kimlik verilmesi, hiç olmazsa Suriyeli sığınmacıların kayıt altına alınmasına katkı sağlayacaktır" diye sürdüren Subaşı, "Bu gibi durumlarda olağan ve hukuka uygun olan uygulama, insani bakımdan uygun koşullarda oluşturulacak kamplarda sığınmacıların misafir edilmesi ve tüm gereksinmelerinin devletler tarafından karşılanmasıdır." 

Savaş nedeniyle düşen üretim ve artan işsizliğe yeni bir halka ekleneceğine de dikkat çeken Subaşı, "Her ne kadar kayıtlı da olsalar, Suriyeli sığınmacılar yine ucuz iş gücü olarak değerlendirilecek, Türkiye vatandaşlarının işleri de tehlike altında girecektir" uyarısında bulundu.

Subaşı, "Hükümetin, en azından geçtiğimiz aylarda yaşanan bazı olaylardan ders çıkarması ve çözüm yolunu bu dersler ışığında oluşturması gerekmektedir. Bir soruna çözüm bulma adına yeni sorunlar yaratılmaktadır. Hatalarda ısrar hem Türkiye vatandaşlarının hem de Suriyeli sığınmacıların yaşamlarını kötü etkileyen, dahası, insanları birbirine düşüren sonuçlar yaratmaktadır" diye konuştu.