İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu TARİŞ fabrikasında 7 işçi DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldı. İşçiler, önceki akşam çıkış saatinde servisleriyle dönmeyerek fabrikada eyleme başladı. Atılan işçilerin geri alınması ve sendika varlığının tanınması talebiyle direnişe geçen işçilere, polis müdale etti . Fabrika önüne gelen çevik kuvvet, aralarında sendikacıların da olduğu 65 kişiyi gözaltına aldı.

"BOŞ BOŞ GEZENLERİ ATTIK" 

Dün sabah saatlerinde serbest bırakılan işçiler fabrika önüne dönerek eylemlerine devam etti. 

Bu sabah 11.00 sularında işçileri ziyaret eden HDP Milletvekili Murat Çepni'nin ziyareti sonrası işveren kapılarını kapattı. Güvenlik görevlilerine barikat kurdurarak Çepni'nin içeri girmesini engellemek isteyen fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü Rıza Çukur direniş alanına gelerek "boş boş ortalıkta gezenleri attık" açıklamasında bulundu. 

"KARLARINI SENDİKASIZLAŞTIRMAYLA ARTTIRIYORLAR"

Öğlen saatlerinde ise işçileri SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, İl Eş Başkanı Levent Gedik ve PM üyeleri ziyaret etti. 

Uğur yaptığı konuşmada yaşanan işçi direnişlerini hatırlatarak Tariş'te başlayan direnişin önemini vurguladı. "Türkiye'nin en büyük sorunu 12 Eylül faşist zihniyetinin bugün devam ediyor olması. O zaman sendikaları yok ettiler, şimdi de sendikasızlık ve örgütsüzlük devam etsin istiyorlar" diyerek sendikalı işçilere yönelik baskıyı eleştirdi. 

Demokrasinin ölçütünün sendika varlığı olduğunu vurgulayan Uğur işçilerin örgütlenmesinin bilinçli bir biçimde sistematik olarak engellendiğinin altını çizdi. Uğur, "Gerek hükümet gerek işverenler bu durumdan son derece memnun çünkü bunun sayesinde kar oranlarını arttırıyorlar. Buna izin veremeyiz. İşçi ve emekçilerin örgütlenme çabalarını son derece değerli buluyoruz." ifadelerini kullandı. 

GÖRÜŞME ÖNCESİ İŞÇİLER ATILDI 

Sendika işyeri temsilcisi de 6 ay önce sendika üyeliklerinin tamamlandığını, işverenle Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin başladığını, görüşme alacakları günün hemen öncesinde işçilerin atıldıklarını ifade etti. 

ARALARIN DA ÜRETİCİ ORTAKLARI DA VAR 

İşyeri önündeki eylemlerinin ve gözaltına alınma görüntülerinin işveren tarafından çalışanlar üzerinde kullanıldığını ve tazminatsız işten çıkarma gerekçesi olarak gösterdiklerini aktaran işçiler eylemlerine destek veren işçilerin de korkutulup yıldırılmak istendiğini aktardı.

Atılan işçiler arasında Tariş ortaklarından tutun, 18 yıllık güvenlik amirine kadar sendikalı işçiler bulunuyor. Üretici ortaklarından bir işçi "Yıllık iznimi bile zeytin zamanına göre ayarlıyorum. Ben bu kuruma nasıl zarar verebilirim" diyor. Aynı zamanda yönetim kurulunda olduğunu aktaran işçi kendisinin nasıl işten çıkarıldığını anlayamadığını iletiyor. 

Emek Kılınç/ Demokrat Haber