Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kurucu Başkanı ve T. Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 31. yıldönümünde DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri tarafından düzenlenen kitlesel bir törenle anıldı.

Topkapı Mezarlığı'nda, Kemal Türkler'in yenilenmiş mezarı başında düzenlenen anmada, Türkler'in katledilmesine ilişkin davada sanık olarak yargılanan Ünal Osmanağaoğlu'nun 30 yıllık sürenin ardından “zaman aşımı” gerekçesiyle beraat etmesine öfke vardı.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş, Genel-İş ve Nakliyat-İş sendikalarına üye işçilerin ağırlıklı katıldığı anma, son yıllarda gerçekleştirilen en kitlesel Türkler anmalarından biri oldu.

Mezarlık girişinde toplanan yüzlerce kişi sloganlarla Türkler'in mezarına yürüdü. “Kemal Türkler aramızda!”, “İnadına sendika inadına DİSK!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganlarının atıldığı yürüyüşte direnişçi Legrand işçileri de yer aldı.

DİSK'in Eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin de katıldığı anma töreninde Kemal Türkler'in ailesi ve mücadele arkadaşları da hazır bulundu.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Cancı'nın, Türkler'in mezarı başında okuduğu açıklamayla başlayan anma töreninde, saygı duruşunun ardından ilk olarak Kemal Türkler'in kızı Nilgün Soydan söz aldı. Babasına seslenen Soydan, ölümünün 31. yılında, arkadaşlarının kendisine ilettiği selamı paylaştı. Türkler davasının zamanaşımına uğramasını eleştiren Soydan, davayı AİHM'e taşımaya hazırlandıkları bilgisini verdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise, “Kemal Türkler'in mezarını yeniledik, toprağına sevgimizi ektik, alınterimizle de sulayacağız” sözleriyle konuşmasına başladı. Serdaroğlu, 31 yıllık süre içerisinde öfkeler ve hüzünlerin çoğalmasının yanında umutların da çoğaldığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti adaletinden yine yanılacaklarını bile bile bir sonuç beklediklerini ifade eden Serdaroğlu, “derin devlet ve derin olmayan devletle işbirliğinin Kemal Türkler'in katillerini cezalandırmadığının” altını çizdi. Serdaroğlu, bu ülkede nice Kemal Türkler'in faşist katillerin planları sonucu bugün aralarında olmadıklarını ifade etti. Birkaç ay önce Türkiye'de demokrasicilik oyunu oynandığını söyleyerek konuşmasını sürdüren Serdaroğlu, parlamentoya seçilen yeni insanların önemli bir kısmının yeni kararlar peşinde olduğunu vurguladı.

“O kararların en önemlilerinden birisi de işçilerin alınterini sermayeye daha fazla nasıl akıtabiliriz hesabı. İşte onun için öfkemiz çoğaldı diyoruz” sözleriyle konuşmasına devam eden Birleşik Metal Genel Başkanı, mücadelelerinin sermayeye kapitalizme karşı emek mücadelesi olduğunu ve mücadelenin tamamının bundan ibaret olduğunu dile getirdi.

Kemal Türkler ve yoldaşlarının 31 yıldır kendilerine öğrettiğinin, sermayeye karşı mücadele olduğunu hatırlatan Serdaroğlu, Bekaert, Casper, Mas-Daf ve Schneider işçilerinin mücadelesini örnek gösterdi.

Bundan sonraki süreçte DİSK ve Birleşik Metal'in mücadelesinin kendilerine öğretilen biçimde devam edeceğini ifade eden Serdaroğlu, “1980'de Kemal Türkler'in ilk yarısını oynadığı MESS'e karşı mücadelesinin bu dönem ikinci yarısını oynayarak sermayeye diz çöktürdüklerini” sözlerine ekledi. Serdaroğlu'nun konuşması, Kemal Türkler'in anısına ve mücadelesine sahip çıkma çağrısıyla sona erdi.

Anma töreninde DİSK adına konuşan Genel Sekreter Tayfun Görgün, Kemal Türkler'in anısına sahip çıkmanın güncel görevlerinden bahsetti. 1 Ağustos'ta uygulanmaya başlanacak olan torba yasa ve gündemdeki kıdem tazminatının gaspına karşı mücadele etmenin önemine değinen Görgün, kıdem tazminatının gasp edilmesini genel grev nedeni sayacaklarını dile getirdi.

Kemal Türkler'in çocukluğundan ölümüne kadar gerçekleştirdiği sendikal mücadeleyi anlatan Görgün, ''Onunla çok şey başardık, ondan çok şey öğrendik. Türkiye'de 1 Mayıslar kutlanıyorsa, bunu, Kemal Türkler'e borçluyuz. İşçi sınıfının uluslararası birlikte mücadele ve dayanışma gününü, yıllar sonra tekrar Taksim Meydanı'nda kutlayarak ve 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini sağlayarak ona olan borcumuzun bir bölümünü ödedik'' dedi.

Görgün, Türkler'e olan borçlarının devam ettiğini belirterek, ''Kemal Türkler'in katilleri hala cezalandırılmadı. Suikastın arkasındaki güçlerle hesaplaşılmadı. Kemal Türkler başta olmak üzere 12 Eylül zihniyetinin işlemiş olduğu siyasi cinayetleri aydınlatmak, 1 Mayıs 1977 katliamının aydınlatılması bizim boynumuzun borcudur'' diye konuştu.

Türkler'in, ''Mezarıma geldiğinizde ağlamaktan şişmiş gözler değil, işçilerden iyi haberler getirin'' sözlerini aktaran Görgün, ''Ona iyi haberimiz, Türkiye'nin her yerinde direnişe devam eden işçilerin selamıdır. Fabrikalardan hastanelere, okullardan belediyelere direnişçi bütün işçiler Kemal Türkler'in mirasına sahip çıkıyor'' şeklinde konuştu.