Bursa’nın Orhangazi ilçesi yakınlarında kurulu Asil Çelik fabrikasında işçilerin karar aldığı grev Bakanlar Kurulu kararıyla ‘milli güvenliği tehdit ettiği’ gerekçesiyle 60 gün ertelendi.

Engellemeye tepki gösteren HDP, "12 Eylül’ün darbeci generallerinin grev hakkını gasp etmek için hazırladıkları yasalar, bugün Erdoğan-AKP Hükümeti tarafından pervasız biçimde kullanılmaktadır" açıklamasını yaptı.

HDP, yapılan engellemenin tüm işçi ve emekçilerin önünü kesmeye yönelik olduğu ifade ederek, "Metal işçilerinin grevini fiilen yasaklama kararını imzalayan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların, ‘milli güvenlik’ten anladıkları ülkenin ve yurttaşların güvenliği değildir. İşçilerin sefalet ücretine, kölelik koşullarına, iş cinayetlerine mecbur edildiklerine bakılırsa, Erdoğan-AKP iktidarının sağlık ve güvenlikten anladığının paranın ve şirketlerin güvenliği olduğu görülecektir" denildi.

HDP'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Grev hakkının kullandırılmaması aynı zamanda toplu sözleşme hakkının da fiilen ortadan kaldırılması, sendikalaşma hakkının ise kadük hale getirilmesi demektir. Grev hakkı olmaksızın toplu sözleşme yapılması, işverenlerin verdiğine mahkum olunması demektir. 

Bu yasak sadece Asil Çelik işçilerinin ve onların ailelerinin değil; genel olarak sosyal, ekonomik ve demokratik hak arayışında olan tüm işçi ve emekçilerin önünü kesmeye yöneliktir. Grev hakkının fiilen yasaklanmasını kabul etmiyoruz. Metal işçilerinin hak arayışlarını ve haklı direnişlerini destekliyoruz. 

İŞ SÖZLEŞMESİNDEN SONUÇ ALINAMAYINCA GREV KARARI ALINMIŞTI

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası ile Asil Çelik A.Ş. arasında 7 Eylül 2016 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi ve Kasım ayındaki arabuculu sürecinden sonuç alınamamıştı.

Sendika yöneticileri bunun üzerine Asil Çelik’te grev kararı almıştı. 18 Ocak’ta greve gidecek olan fabrika çalışanlarıyla Asil Çelik yönetimi uzlaşmak için önceki gün bir araya geldi. 450 sendika üyesini ilgilendiren fabrikada işveren, sendikaya yılda yüzde 7.2 zam oranı ve sosyal haklarda yüzde 8.5 zam teklif etti. Ancak sendika yönetimi teklifi kabul etmedi.

Yüzde 25 zam isteyen sendika yönetimi ile işveren arasında dün yapılan son görüşmeden de bir sonuç alınamaması üzerine işçiler greve çıkmaya hazırlandı. Ancak işçilere sürpriz de tam bu noktada geldi. Bakanlar Kurulu, grevi, ‘milli güvenliği bozucu nitelikte’ görüldüğü gerekçesiyle 60 gün erteledi.