15 bin metal işçisinin grevi, Bakanlar Kurulu kararıyla 2. gününde yasaklandı. Ancak yasak kararına rağmen iş başı yapmayan metal işçileri fabrika önlerinde yaptıkları açıklamayla mücadeleye devam edeceklerini ilan ediyorlar.

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın 10 il ve 22 fabrikada başlattığı grevin Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesine rağmen Kocaeli'deki 6 fabrikada işçiler işbaşı yapmadı.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde metal işçilerinin greve devam ediyor. Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticileri, Pazartesi gününe kadar işbaşı yapmayacaklarını açıkladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Sekreteri Ali Gündüz, Pazartesi gününden sonrası içinse sendikanın Başkanlar Kurulu'nun alacağı karara göre hareket edileceğini belirtti.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptığı açıklama ile grev yasağına karşı birlikte mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu. Bakanlar Kurulu’nun aldığı yasak kararının sadece metal işçilerine değil, işçi sınıfına karşı bir darbe olduğunu söyleyen Beko, “Adına erteleme dense de fiilen yasaklama anlamına gelen bir hak gaspıdır” dedi.

İşçilerin grev hakkının tamamen yok edilmek istendiğini ifade eden Beko, şöyle devam etti: “12 Eylül darbecilerinin hukuku, grev hakkını sadece toplusözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık olması halinde tanımakta ve bunun dışındaki tüm grev türlerini yasaklamaktayken, AKP döneminde toplusözleşme uyuşmazlıklarında bile grev hakkının kullanılması engellenmektedir. 2003’de lastik ve cam, 2004’de yine lastik ve cam, 2005’te maden, 2014’te cam ve maden, bugün de metal grevlerini engellemeye yönelik kararlara imza atan AKP iktidarı, işçi sınıfının bu hakkına tahammülü olmadığını açıkça göstermektedir. İşçi sınıfına yapılan bu darbeye karşı gün birlik, mücadele ve dayanışma günüdür.”

KIZILAY’DA PROTESTO

Öte yandan, grevin Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmesini protesto etmek isteyen bir grup, Ankara’nın Kızılay semtinde bir araya geldi.

Grup, kendilerini birbirlerine zincirleyerek yolu trafiğe kapattı.

Olay yerine çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Polisler, eylemcileri gözaltına aldı.

Eylemin sonlandırılmasıyla Kızılay kavşağı tekrar trafiğe açıldı. (Evrensel, NTV)