Metal grevindeki işçilerden, Yücel Boru'da greve çıkan Mustafa Temiz isimli işçi Evrensel'den Halil İmrek'e konuştu. Mustafa Temiz, "Ülkedeki zengin sayısı artıyor. Ekonomi büyüyor. Dünyanın 16. büyük ekonomisi deniliyor. Peki, bu kimin sırtından oluyor. Biz işçilerin alın teri üzerinden oluyor. Onun için biz işçi ve emekçilerin birleşmesi lazım. Beyaz yakalı, mavi yakalı, kapsam içi, kapsam dışı dememeliyiz. Belli bir emek karşılığında ücret alan her kes emekçidir, işçidir. Emeği karşılığında bir ücret alan herkes birlikte davranırsa, emeğinin değerli olduğunu anlarsa o zaman çok şey değişir ve güzelleşir" diyor.

Mustafa Temiz, Yücel Boru’da greve çıkan işçilerden. Dokuz yıldır Yücel Boruda çalışıyor.  İşçilerin, binilen arabaları, oturulan sandalyeleri, yani A’dan Z’e her şeyi ürettiğini söyleyen Temiz, işçilerin ise değersiz ve küçük görüldüğünü söylüyor.

Bir çok işçinin kendisini değerli ve önemli görmediğini belirten Temiz, “Biz olmazsak, hayat durur. Hiçbir şey üretilmez. Grev yapmamıza iki gün tahammül ettiler. Bu bili bizim ne kadar önemli olduğumuzu ve gücümüzü gösteriyor. Birde bütün metal işçileri grev yapsaydı. O zaman nasıl etkili olurdu. Sadece bizim sendikamızın üyeleri değil bütün işçiler birleşse kazanır. İşçiler birlik olursa hakkını alabilir” diyor.

ALDIĞIMIZ ÜCRETLE ÜÇ ÇOCUK NASIL DOYACAK?

Aldıkları ücretin geçinmelerine yetmediğini söyleyen Temiz, evinin kira olduğunu, iki kız çocuğunun olduğunu bir bebeklerinin de yakın zamanda doğacağının bilgisini verdi. Aldıkları ücretle üç çocuğu nasıl geçindireceğini soran Temiz, işçilerin sendikaları ili birlikte zorunluluktun greve çıktığını hatırlatıyor. Cumhurbaşkanın, başbakanın üç çocuk yapın dediğini de hatırlatan Temiz, “Benim iki kız çocuğum var, biri de yolda. Hükümet dediği için yapmadık ancak hükmet çocuk yapın diyor da bunun geçimi ne olacak. Biz ücretimiz artsın diye grev yapınca yasaklanıyor. Açlık sınırı ortada, asgari ücret 946 lira. Biz aldığımız 1200-1300 lira. Ben kiradayım. İki çocuğun masrafı, elektrik, su, yeme içme hangisine yetiştireceğiz” diyor.

ÜCRET VERGİYE GİDİYOR

İşçilerin ücretlerinin önemli bir miktarının vergiye gittiğini bunun yüzde 35’leri bulduğunu söyleyen Temiz, vergiler kısılsa, işçiden az vergi alınsa ücretlerini biraz daha fazlalaşacağına dikkat çekiyor. Patronlara teşvikler, vergi indirimleri yapıldığını söyleyen Temiz, işçilerin ücretlerinin önemli oranın vergilere gittiğini bunun dışında yedikleri, içtikleri, her şeyden vergi alındığını belirtiyor.

YASALAR PATRONLARDAN YANA

Patronların her açıdan önlerinin açık olduğunu, yasaların, vergi indirimlerinin, esnek çalışmanın, düşük ücretle çalıştırmaların onlardan yana olduğunu belirten Temiz, “ülkedeki zengin sayısı artıyor. Ekonomi büyüyor. Dünyanın 16. büyük ekonomisi deniliyor. Peki, bu kimin sırtından oluyor. Biz işçilerin alın teri üzerinden oluyor. Onun için biz işçi ve emekçilerin birleşmesi lazım. Beyaz yakalı, mavi yakalı, kapsam içi, kapsam dışı dememeliyiz. Belli bir emek karşılığında ücret alan her kes emekçidir, işçidir. Emeği karşılığında bir ücret alan herkes birlikte davranırsa, emeğinin değerli olduğunu anlarsa o zaman çok şey değişir ve güzelleşir” dedi.