CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Emin Çapa, işçi ölümlerini ele aldığı programında "Uzayı canlı verirken, ölen çocuk işçinin fotoğrafını bulamıyorum" diyerek iş kazalarındaki durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

İş cinayetlerine dikkat çeken Çapa, 14 yaşında hayatını kaybeden 'çocuk işçi' Ali Saltık'ı anlattı. Bulgur fabrikasında çalışan Saltık'ın bir fotoğrafı dahi olmadığına dikkat çeken Çapa, "Soma faciası gibi 300 den fazla insanımızın gözümüzün önünde öldüğü kazalardan sonra bir kişi üç kişi 10 kişi ölünce artık haber bile olmuyor" dedi.

İş cinayetlerinin denetimsizlik ve kurallara uymamadan kaynaklandığını ifade eden Çapa, iki duruma dikkat çekti. Rus kozmonotların uzay yürüyüşünün fotoğrafları verilirken iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden bir 'çocuk işçinin' fotoğrafının bulunamamasına dikkat çeken Çapa şunları söyledi:

"Her ay size iş kazasından ölümleri anlatıyorum. Bu ay Ali Saltık'ı size tanıtmak istiyorum ama ne yazık ki çok tanıtamiycam çünkü Ali Saltık'ın haberi sadece üç ila beş cümleden ibaretti ve haberlerin ajanslarda bir fotoğrafı bile yoktu ulaşamadık. Ali Saltık 14 yaşındaydı, bir bulgur fabrikasında çalışıyordu ve buğdayların kaynatıldığı bir silonun üstünde çalışıyordu.

Resmi rapora göre kayarak buğday kaynatma kazanının içine düştü ve 14 yaşında hayatını kaybetti ve bir fotoğrafı bile olmadan haberi geçildi. İşte 15 Temmuzda Ali Saltık hayatını kaybederken ve bundan iki gün sonra uluslararası uzay istasyonundaki yürüyüş ilan edilmişti. Yani Ali Saltık ölürken uluslararası uzay istasyonundan 2 Rus kozmonotun çıkıp uzay yürüyüşü yapacakları ilan edilmişti. İkisini aynı gün vermek istedim. Ama Ali Saltık'ın tek bir fotoğrafı bile olamazken, uzay istasyonundan dünyanın 300 kilometre uzağından yapılan canl yayını sizlerin ekranına getirebiliyorum ama Ali Saltık'ın görüntüsünü getiremiyorum."

TEMMUZ AYINDA 123 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre temmuz ayında en az 123 işçi öldü.

Meclis 2014 yılının ilk yedi ayında bin 101 işçinin öldüğünü açıkladı.

Ölenlerden 16'sı kadın, dokuzu çocuk, üçü Suriyeli göçmendi.

İşçi ölümleri en çok Düzce, İstanbul, Kocaeli ve Muğla’da yaşandı. İş cinayetleri en çok tarım, inşaat, metal, belediye/genel işler ve gıda işkollarında yaşandı.

İşçiler en çok trafik/servis kazaları, ezilme ve düşme nedeniyle hayatını kaybetti.